Eveniment

De ce ramane Romania principala destinatie a investitiilor straine directe in Europa de Sud-Est?

De ce ramane Romania principala destinatie a investitiilor straine directe in Europa de Sud-Est?

Click pentru imaginea intreaga

02.05.2008, 17:38 61

Un studiu recent realizat de compania de audit si consultanta Ernst&Young privind atractivitatea investitionala in Europa de Sud-Est arata ca Romania ramane pe primul loc in atragerea interesului investitorilor. Dar care sunt atuurile Romaniei in mentinerea statutului de lider regional al investitiilor straine directe (ISD)?
"Romania continua sa atraga investitii straine directe deoarece ofera investitorilor costuri ale fortei de munca atractive, flexibilitatea legislatiei muncii si un potential incurajator de crestere a productivitatii. 43% dintre respondenti si-au declarat intentia de a realiza investitii noi sau de a le extinde pe cele existente in Europa de Sud-Est, iar 52% dintre acestia au indicat Romania ca fiind prima lor optiune.
In acelasi timp, cresterea costurilor si scaderea disponibilitatii resurselor umane calificate pot periclita atractivitatea tarilor din sud-estul Europei, inclusiv a Romaniei in urmatorii trei ani", raspunde Camelia Horlaci, Country Managing Partner al Ernst&Young.
Perceptia asupra Romaniei s-a imbunatatit considerabil in ultimii trei ani. 67% din intervievati (216 manageri de top din toata lumea) apreciaza evolutia mediului investitional al regiunii ca fiind in crestere.
Romania se claseaza pe prima pozitie, inaintea Turciei sau a Bulgariei, la 8 din cele 18 criterii evaluate: abilitati specifice referitoare la limba, cultura, valori; capabilitatea si nivelul de pregatire a fortei de munca; nivelul taxelor si impozitelor; costul fortei de munca; tratamentul pentru executivii cetateni straini sau sediile companiilor; flexibilitatea legislatiei muncii; potentialul de crestere a productivitatii si disponibilitatea locatiilor; costul terenurilor si legislatia in domeniu.
In acelasi timp, din sondajul efectuat de Centrul European pentru Cercetare Economica (ZEW) rezulta ca 37% dintre investitorii internationali considera Romania cea mai atractiva destinatie de investitii din intreaga regiune, depasind Polonia (34%), Cehia (9%) si Ungaria (6%).
In perioada 2006-2007 numarul proiectelor de investitii a fost de 149, in crestere cu 6%, conform E&Y European Investment Monitor.
Pe locul 2 se afla Serbia cu un numar de 63 de proiecte, insa dinamica de 174% ne determina sa o consideram "tigrul" investitiilor straine directe.
Desi Turcia a gazduit doar 40 de proiecte de investitii, valoarea acestora (14,9 miliarde de euro) este dubla fata de a Romaniei (7 miliarde de euro).
In ultimii cinci ani, Romania a atras investitii straine directe in valoare totala de 28,1 miliarde de euro, cu o medie anuala de opt ori mai mare fata de perioada 1991-2002. Ele au contribuit semnificativ la triplarea PIB-ului de la 48,5 la 133,8 miliarde de euro, insa nu au putut contracara cresterea deficitului de cont curent de la 3,4% la 13,6% in perioada 2002-2007. Romanii consuma mai mult decat produc, fapt ce conduce la dezechilibre externe - desi investitiile straine directe finanteaza deficitul in proportie de 42% in 2007.
Un alt indicator important il reprezinta numarul locurilor de munca nou create. In 2007 au fost create 12.000 de noi locuri de munca ca urmare a investitiilor straine. Forta de munca bine pregatita mai ales in domenii precum IT, tehnologie, inginerie, reprezinta unul din atuurile Romaniei, asa cum de exemplu unul din motivele pentru care Nokia a ales Clujul a fost si calitatea orasului de centru universitar si existenta unui flux de absolventi de studii superioare.
Costurile scazute ale fortei de munca reprezinta de asemenea un atu al pietei locale. Desi estimarile converg catre o tendinta de crestere, mai e mult pana la alinierea la salariile Europei Centrale sau de Vest, de 7 ori mai mari decat cele din Romania.
Avantajele pe care le cauta investitorii internationali se leaga deseori si de sistemul fiscal al tarii, de cadrul legal care sa le permita atingerea scopului final: un profit cat mai mare. La acest capitol, Romania are avantajul unei politici fiscale competitive, cu o cota unica de impozitare de 16%, una din cele mai mici din Europa de sud-est, si o taxa pe valoarea adaugata de 19%, mai redusa cu 0,5% decat taxa medie a celor 27 de tari din Uniunea Europeana.
Romania a devenit in ultimii ani o destinatie atractiva pentru investitii in activitati cu valoarea adaugata. Acestea au crescut de la 10% la 44%, inlocuind treptat activitatile industriale si conturand o economie de tip occidental. Romania este in top 3 din tarile Europei de Sud-Est unde investitorii straini ar amplasa sediul unei firme, a unui centru de servicii sau a unei unitati de cercetare-dezvoltare.
Pentru 86% din managerii intervievati de Ernst&Young apartenenta la Uniunea Europeana constituie un factor important de crestere a atractivitatii regiunii de Sud-Est.
"Calitatea de membru UE confera un grad de stabilitate politica si economica mai ridicat. Romania si Bulgaria s-au apropiat mai mult de performantele Europei Centrale dupa aderarea la Uniunea Europeana. Acest fapt ne avantajeaza in fata Turciei, urmatoarea destinatie favorita a investitorilor, care in schimb are o piata interna dezvoltata", declara Fabrice Reynaud, Senior Manager la Ernst&Young.
In acelasi timp, apartenenta la NATO constituie inca un argument solid pentru atragerea investitorilor straini. "Avand in vedere pozitia sa strategica, la granita de est a NATO, Romania reprezinta o adevarata poarta spre Occident. Dobandirea calitatii de membru NATO a influentat perceptia asupra Romaniei ca factor de stabilitate in regiune", a declarat Monica Barbuletiu, vicepresedintele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).
Exista insa si puncte slabe de depasit in opinia managerilor intervievati de Ernst& Young, si anume: infrastructura de telecomunicatii, infrastructura de transport si logistica, climatul social si calitatea vietii.
Totodata, Romania ar trebui sa faca progrese in ceea ce priveste eradicarea coruptiei si birocratiei, precum si in stabilitatea mediului politic. Si tot la capitolul perceptie, Romania se confrunta cu o imagine nefavorabila fata de investitorii care nu sunt prezenti pe piata autohtona. Astfel, managerii cu experienta investitionala in zona de sud-est a Europei prezinta in medie cu 16% mai mult interes si optimism asupra pietei.
Fiecare din tarile Europei de Sud-Est are avantaje proprii, explica Fabrice Reynaud. "Atena este mai vizibila pentru investitorii internationali, mai ales pentru ca Grecia a adoptat moneda euro, insa nu are o pozitie de centru asa cum ar trebui. La Istanbul exista multe sedii (...), trebuie sa facem diferenta intre sediile centrale si cele interne. Sediul central reprezinta cheia, de obicei el este amplasat strategic pentru regiune. Pentru unii investitori conteaza de asemenea marimea tarii, fapt pentru care Turcia ar putea fi preferata in loc de Romania. Asadar, unele tari au avantaje care nu se regasesc in restul regiunii de sud-est a Europei. As putea spune ca batalia pentru fruntea clasamentului inca nu s-a terminat".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO