Eveniment

De ce să-ţi laşi datele la ambasadă atunci când pleci în străinătate

Autor: Iulian Anghel

14.03.2011, 23:46 28
Ministerulromân al Afacerilor Externe (MAE) cere de câteva zile cetăţenilorromâni din Japonia să-şi transmită datele de identificare şi nueste singura ţară care face acest lucru. Ambasadele Franţei sauMarii Britanii transmit aceleaşi cereri. În niciuna din aceste ţărinu există o obligaţie legală de a te înregistra când pleci înstrăinătate, dar este, spun serviciile consulare, spre binele tăusă o faci: pentru că, în cazul unei situaţii neprevăzute, poţiprimi ajutor şi intri sub protecţia consulară a statului al căruicetăţean eşti.

La începutulconflictului din Libia, autorităţile române nu au ştiut câţicetăţeni români sunt în această ţară. Un număr aproximativ a fostvehiculat la câteva zile după izbucnirea revoltelor în bazacererilor de asistenţă sau a datelor furnizate de companii care autrimis oameni acolo. Când Ministrul român de Externe a spus,săptămâna trecută, că niciun cetăţean român nu a avut de suferit înJaponia s-a referit exclusiv la datele pe care le avea la aceavreme. Ministerul de Externe român cere acum cetăţenilor să seînregistreze, aşa cum o face, de pildă, Ministerul de Externefrancez ale cărui date sunt însă un pic mai clare. Ministerul românde externe nu are o cifră privind numărul de cetăţeni români înJaponia, ştie doar că printre victime nu sunt semnalaţicompatrioţi. Ministerul de Externe francez apreciază că în Japoniaar exista în jur de 9.000 de francezi. Cifra este aproximativăpentru că francezii care stau mai puţin de şase luni în străinătatenu sunt obligaţi să se înregistreze. Şi, totuşi, alte cifre suntextrem de clare: "644 de francezi sunt pe coasta orientală atinsăde cutremur, între care 41 la Sendai unde tsuamiul a fost cel maiviolent, 98 la Ibaraki, 84 la Hokkaido, 309 la Şiba, 92 la Shizuokaşi şase la Iwate", arată Ministerul francez de Externe.

Ambasada Franţei laBucureşti explică faptul că atunci când pleacă în în străinătate caturişti, francezii nu sunt obligaţi să semnaleze autorităţilor căpleacă. Dacă sejurul lor deşăşeşte 6 luni, atunci ei trebuie să seînregistreze la consulatul francez din ţara unde s-au stabilit,pentru a fi înregistraţi în baza de date a consulatului (apoiprimesc informaţii consulare diverse, sunt incluşi în planul desecuritate al ambasadei) şi în Registrul Francezilor stabiliţi înstrăinatate. Nu este obligatorie această înscriere, dar franceziisunt sfătuiţi să o facă fiind foarte avantajos pentru ei dinpunctul de vedere administrativ, deoarece prin legitimaţia deînscriere în acest registru se dovedeşte că sunt sub protecţiaconsulatului francez). Această înscriere este indispensabilătotuşi, dacă ei doresc să se înscrie pe o listă electorală înFranţa şi dacă doresc să obţină sau să reînnoiască o cartenaţională de identitate sau un paşaport. Francezii stabiliţi înstrăinătate trebuie să informeze sistematic consulatul în ceea cepriveşte orice schimbare a situaţiei lor: de adresă, de numeetc.

Nici britanicii şinici americanii nu sunt obligaţi să se înregistreze, dar suntsfătuiţi, la rându-le, să o facă. (Marea Britanie are şi unserviciu de înregistrare on-line care alcătuieşte o bază de dateunică - "LOCATE" -, iar datele sunt păstratepână la întoarcerea acasă a cetăţeanului.)

Nu se ştie în ceproporţie britanicii se înregistrează, acest proces nefiindobligatoriu, dar autorităţile insistă ca ei să o facă pentru a aveaprotecţie consulară.

Ministerul român deExterne insistă, de asemenea, ca românii - de această dată ceiaflaţi în Japonia - să se înregistreze, ei beneficiind astfel deinformaţii permanente despre situaţia din zonă şi despreposibilităţile de ajutor consular.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO