Eveniment

De ce sunt atatea piedici in privatizarea Antibiotice Iasi?

25.02.2008, 19:13 27

Vanzarea pachetului de actiuni de 53% pe care statul il detine la producatorul de medicamente Antibiotice Iasi a iscat o serie de controverse atat din partea mediului politic, cat si a celui de afaceri.
Cea mai recenta pozitie este cea a Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) care propune o dezbatere prin care sa se arate de ce statul vrea sa privatizeze aceasta companie, de ce se face totul in graba si propun o vanzare treptata a pachetului detinut de AVAS prin intermediul Bursei.
"Nimeni nu explica de ce e necesara si ce se urmareste prin aceasta privatizare. Momentul ales de AVAS pentru vanzarea pachetului pe care il detine nu este tocmai oportun din cauza turbulentelor de pe pietele financiare internationale. Nu mai suntem in anii '90, cand daca nu privatizam totul repede, pierdeam. In cazul Antibiotice se aplica o paradigma a acelor ani in conditiile in care suntem intr-o cu totul alta situatie, in care statul are mecanisme care functioneaza", este de parere Florin Pogonaru, presedintele AOAR. Antibiotice reprezinta ultima companie din industria de medicamente la care statul detine actiuni si care indirect ii permite sa controleze productia si pretul unui segment extrem de important in activitatea medicala: medicamentele antiinfectioase (antibioticele).
"Cred ca exista piete, precum cea energetica si cea de medicamente care au nevoie de bune reglementari din partea statului. Statul ar trebui sa fie foarte atent cu privatizarea unei fabrici mari din acest domeniu", este de parere Daniel Daianu, profesor de economie si fost ministru de finante.
Reactia AOAR vine dupa ce saptamana trecuta CE a transmis Guvernului o scrisoare in care avertizeaza ca ar putea deschide o investigatie referitoare la privatizarea Antibiotice Iasi, in cazul in care cumparatorul va primi ajutoare de stat nenotificate si cere autoritatilor sa trimita informatii pana cel tarziu la 12 martie. La randul sau, AVAS a precizat ca metoda aleasa pentru privatizarea Antibiotice corespunde cerintelor Comisiei Europene.
Tot saptamana trecuta, Comisia de Sanatate din cadrul Camerei Deputatilor a cerut biroului permanent al institutiei sa constituie o subcomisie pentru anchetarea privatizarii Antibiotice. Parlamentarii vor sa afle informatii privind oportunitatea si modalitatea de privatizare a societatii.
In prezent, metoda de privatizare face obiectul unui proces intentat de sindicalistii din societatea ieseana, pe 11 februarie, judecatorii Curtii de Apel Iasi hotarand suspendarea hotararii de guvern, de privatizare a societatii iesene prin licitatie publica cu strigare. La scurt timp insa Executivul a anuntat ca va face recurs la aceasta decizie. Licitatia pentru vanzarea pachetului de actiuni detinut de stat a fost programata pentru 18 martie, iar pretul de incepere a fost stabilit la 136 mil. euro. Anuntul de privatizare al companiei a fost publicat la sfarsitul lunii decembrie.
Pana in prezent, doar doua companii farmaceutice, Pliva (Croatia) si Alapis (Grecia), au cumparat documentatia de participare la licitatie si au cerut mai multe informatii prin camera de date.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO