Eveniment

De unde a provenit scaderea PIB si de unde vine revenirea

14.07.2009, 00:00 25

Sapte sectoare economice au determinat scaderea Produsului Intern Brut in Romania, acestea fiind si sectoarele de unde poate proveni viitoarea crestere economica, potrivit unui studiu publicat ieri de profesorul de economie Cezar Mereuta.
„In conditii reale, pentru a atinge prognoza anuala de
- 4%, cu sanse de imbunatire in functie de conditiile climatice si de evolutia favorabila neprevazuta a unor sectoare, una din cele mai importante tinte strategice este cresterea valorilor indicilor anuali ai productiei pana la 80% pentru cinci sectoare critice ale industriei prelucratoare: fabricarea hartiei si a produselor din hartie, fabricarea substantelor si a produselor chimice, fabricarea produselor textile, tabacirea si finisarea pieilor, fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei, prepararea si vopsirea blanurilor, fabricarea articolelor de imbracaminte, pana la 75% pentru sectorul fabricarii altor produse din minerale nemetalice, pana la 65% pentru sectorul industriei metalurgice".
Cea mai dezavantajoasa situatie o au sectoarele fabricarii altor produse din minerale nemetalice si al industriei metalurgice, ca urmare a reducerii brutale a activitatii in constructii. „Concluzia mea pentru Romania este ca valorile indicilor productiei industriale explica in proportie de peste 85% valorile indicilor PIB in fiecare an al perioadei analizate", spune Mereuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO