Eveniment

Decizie ”nucleară” de la Comisia Europeană: Sesizează Consiliul UE pentru sancţionarea Poloniei pe tema reformelor justiţiei. Partidul de guvernământ din Polonia: Decizia CE "nu are nicio valoare", este motivată politic

Decizie ”nucleară” de la Comisia Europeană:...

Autor: Mircea Olteanu

20.12.2017, 06:50 517

Comisia Europeană analizează impunerea de măsuri disciplinare împotriva Poloniei din cauza unei controversate reforme a justiţiei, luând în calcul iniţierea unui proces care ar duce la suspendarea dreptului de vot al Varşoviei în cadrul UE, informează agenţia Reuters.

Executivul Uniunii Europene ar putea cere invocarea Articolului 7 din Tratatul de la Lisabona, citând încălcări ale regulilor privind drepturile omului şi valorile democratice.

"Dacă Guvernul polonez nu amână aceste reforme ale justiţiei, nu vom avea altă posibilitate decât să declanşăm articolul 7", a declarat un oficial UE de rang înalt înaintea unei reuniuni a Comisiei, programată miercuri, în cadrul căreia reformele din Polonia sunt pe agenda discuţiilor.

Comisia Europeană afirmă că reforma justiţiei propusă de autorităţile centrale poloneze va limita independenţa magistraţilor, însă Guvernul de la Varşovia respinge acuzaţiile de comportament nedemocratic, susţinând că acestă reformă este necesară pentru a combate ineficienţa şi corupţia din sistemul juridic.

Mii de polonezi au ieşit pe străzi în repetate rânduri pentru a protesta faţă de reforma justiţiei.

Pentru suspendarea dreptului de vot al Poloniei în UE ar fi nevoie de acordul unanim al tuturor statelor membre, însă Ungaria a semnalat de mai multe ori că va bloca prin veto o propunere în acest sens.

Decizia Comisiei Europene de a lansa procedura de sancţionare a Poloniei în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE "nu are nicio valoare", fiind motivată politic, acuză Partidul Lege şi Justiţie (PiS, centru-dreapta), aflat la guvernare la Varşovia, informează agenţia de presă PAP.

"Decizia UE nu are nicio valoare, este vorba de un aviz motivat doar de raţiuni politice", a reacţionat Beata Mazurek, purtătorul de cuvânt al formaţiunii Lege şi Justiţie, condusă de liderul conservator Jaroslaw Kackynski.

Comisia Europeană a propus miercuri Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situaţiei sistemului judiciar polonez.

Experţii Comisiei Europene afirmă că noile măsuri legislative din Polonia subminează independenţa justiţiei, oferindu-i ministrului Justiţiei dreptul de a numi şi de a destitui judecători ai instanţelor superioare. Bruxellesul denunţă şi reformele privind funcţionarea Tribunalului Constituţional din Polonia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO