Eveniment

Defectiunile dese ale reactoarelor nucleare musca din venituri si din productia de energie

Defectiunile dese ale reactoarelor nucleare musca din venituri si din productia de energie
02.05.2010, 23:10 33

De la inceputul anului au fost 3 deconectari ale celor douareactoarele ale centralei nucleare de la Cernavoda, pentru ca inperioada mai-iunie Unitatea 1 a centralei sa se opreasca timp de oluna pentru lucrari de mentenanta. Toate aceste defectiuni si-aupus amprenta asupra rezultatelor unuia dintre cei mai importantiproducatori locali.

"In primele trei luni ale acestui an, vanzarile de energieexprimate in MWh ale Nuclearelectrica au scazut cu circa 1,5 % fatade perioada similara a anului trecut. Scaderea a fost cauzata dereducerea cantitatii de energie produsa la Cernavoda, ca urmare aunor opriri neplanificate inregistrate in acest trimestru.Veniturile provenite din vanzarile de energie ale companiei au fostmai scazute in primul trimestru al anului 2010 cu circa 4,5% fatade perioada similara a anului trecut. Pe langa reducerea cantitatiide energie vanduta, la scaderea veniturilor au contribuit sipreturile de pe piata concurentiala de energie, care in 2010 auscazut fata de 2009", spun reprezentantii Nuclearelectrica,operatorul centralei de la Cernavoda care prin cele doua reactoarenucleare a livrat anul trecut circa 20% din toata energia consumatain Romania.

Potrivit datelor livrate de companie, in primele trei luni aleanului trecut, Nuclearelectrica inregistra venituri de 473 demilioane de lei, astfel ca in primul trimestru din 2010 veniturilear putea ajunge la circa 450 mil. lei ca urmare a scaderiivanzarilor de energie.

"Anual, la CNE Cernavoda se opreste alternativ cate o unitatenucleara pentru efectuarea lucrarilor de revizii-reparatiiplanificate. Astfel de lucrari dureaza de regula in jur de 30 dezile. Energia electrica pe care nu o produce in luna respectivaunitatea aflata in revizie reprezinta circa 4% din volumul anual alproductiei centralei. Aceste lucruri sunt cunoscute la intocmireaprogramelor si se repeta in fiecare an", mai spun oficialiicompaniei.

Compania care se ocupa de mentenanta celor doua reactoare de laCernavoda este gigantul american General Electric, care lainceputul acestui an a semnat cu Nuclearelectrica un contract invaloare de 146 mil. dolari pentru urmatorii opt ani.

Nuclearelectrica detine in prezent 51% din proiectulreactoarelor 3 si 4 care vor fi construite tot la Cernavoda,investitia fiind de 4 miliarde de euro. Compania spune caangajarile pentru acest proiect ar putea incepe abia dupa luareadeciziei de investire, desi reprezentantii Nuclearelectrica spuneauca vor angaja inca de anul acesta cateva zeci de oameni pentrupregatirea lor in vederea operarii celor doua reactoare noi.

Investitiile propriu-zise in acest proiect ar putea fi amanatedin nou. Unul dintre motive este intentia statului roman de a-sireduce participatia la acest proiect, lucru care ar duce la un nouval de negocieri. Aceasta nu ar fi prima data in care statul romans-ar razgandi in ceea ce priveste pachetul de actiuni pe care ilare in cadrul companiei de proiect care va realiza reactoarele 3 si4, Nuclearelectrica trecand deja printr-o modificare aparticipatiei de la 20% la 51%. La construirea reactoarelor maiparticipa CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania), GDFSUEZ (grup franco-belgian), Iberdrola (Spania) si ArcelorMittalRomania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO