Eveniment

Deficit bugetar de 1% din PIB, după primul trimestru

Autor: Claudia Medrega

26.04.2011, 14:48 43

Deficitul bugetar a ajuns lasfârşitul primului trimestru la 5,2 mld. lei, reprezentând 1% dinPIB, potrivit datelor Ministerului Finanţelor

La finele lunii februariedeficitul bugetar era de 0,43% din PIB.

Veniturile încasate la bugetulgeneral consolidat, au fost de 41,6 mld. lei, cu 10,2% mai marifaţă de anul trecut, în principal ca urmare a creşterii încasărilordin TVA (+35,9%), accize (+20,4%), şi a veniturilor nefiscale(+5,9%), conform unui comunicat transmis de MinisterulFinanţelor.

Impozitul pe profit a scăzut întermeni nominali cu 13,3% faţă de aceeaşi perioadă a anuluiprecedent, iar încasările din impozitul pe venit au înregistrat oscădere de 4,5% faţă de aceeaşi perioadă.

Încasările din contribuţii deasigurări sociale au urcat cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă din2010.

La nivelul cheltuielilor bugetaretotale s-a înregistrat o creştere de 1,3% faţă de anul precedent,la 46,8 mld. lei.

Creşterea s-a datorat, în mareparte, plăţilor pentru proiecte cu finanţare din fonduri UE care auevoluat de la 0,6 mld. lei pe primele trei luni ale anuluiprecedent la 2,2 mld. lei.

Finanţele spun că majorarea cu 18%a cheltuielile cu bunuri şi servicii, faţă de aceeaşi perioadă aanului precedent, s-a datorat plăţilor pentru servicii medicale şimedicamente.

Unele categorii de cheluieli semenţin în continuare sub nivelul din aceeaşi perioadă a anuluiprecedent: cheltuieli de personal (-20,6%), subvenţii (-16,5%),asistenţă socială (- 2,8%).

Plăţile pentru proiectelefinanţate din fonduri UE au continuat să crească accentuat,respectiv cu 73% fată de luna februarie 2011 şi de 2,7 ori faţă deprimele trei ale anului 2010.

Cheltuielile cu dobânzi au crescutcu 34,8 % ca urmare a datoriei contractate pentru finanţareadeficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi şi a celorcurente.

Cheltuielile pentru investiţiicare includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferenteprogramelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe,au fost pe primele trei luni în sumă de 6,2 mld. lei, respectiv1,1% din PIB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO