Eveniment

Deficit comercial de peste 1 mld. euro in ianuarie

13.03.2007, 19:38 9

Deficitul comercial (export-import) a depasit usor un miliard de euro in ianuarie, prima luna de cand barierele tarifare in comertul cu UE au fost eliminate. Deficitul a crescut astfel cu 65% fata de luna ianuarie 2005, pana la 1,06 miliarde de euro, conform datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS).
In luna ianuarie, exporturile au crescut cu 10,7%, iar importurile cu 25,4%. Exporturile catre statele membre UE (denumite de acum expedieri intracomunitare) au fost de 1,44 miliarde de euro, iar importurile din UE (denumite de acum achizitii intracomunitare) au fost de 2,15 miliarde de euro. Noile reglementari tin de introducerea sistemului Intrastat de masurare a comertului pe piata unica a UE.
Dupa eliminarea taxelor vamale in comertul cu UE la 1 ianuarie, firmele romanesti care deruleaza comert cu parteneri din UE peste anumite praguri valorice au fost obligate sa-si schimbe raportarile statistice. Declaratia vamala a fost inlocuita de formularul Intrastat, aceasta modificare afectand aproximativ 15.000 de firme, dupa estimarile INS.
Pentru exporturi (expedieri intracomunitare), pragul dincolo de care firmele sunt obligate sa completeze formularul Intrastat este de 900.000 de lei anual, iar pentru importuri (achizitii intracomunitare), pragul este de 300.000 de lei anual.
Pentru operatiunile comerciale cu parteneri din afara UE se mentine obligatia de raportare din anii trecuti, adica declaratia vamala.
Anul trecut, deficitul comercial a atins un record istoric, de circa 14,9 miliarde de euro, in crestere cu 45% fata de 2005. Pentru 2007, estimarile oficiale asteapta un deficit comercial de 17,87 mld. euro, in crestere cu 20% fata de anul precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO