Eveniment

Deficit de cont curent triplu, de peste 2 mld. euro

19.04.2007, 19:18 20

Deficitul de cont curent a explodat in februarie, urcand cu aproape 1,28 miliarde de euro, adica de aproape trei ori mai mult decat cresterea din aceeasi luna a lui 2006, sub presiunea adancirii deficitului comercial.
Inca o veste rea vine la capitolul investitii straine directe, care nu mai reusesc sa acopere nici macar in proportie de jumatate deficitul, lasand astfel balanta dependenta de investitiile de portofoliu. Nu in ultimul rand, intrarile din transferuri curente au scazut.
Cumulat pe primele doua luni ale anului, deficitul de cont curent se ridica la 2,05 miliarde de euro, cu 166% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Publicarea acestor date nu a influentat insa evolutia cursului de schimb, care se mentine la cele mai scazute niveluri din 2002.
"Cifrele sunt cu mult peste asteptarile pietei, iar scaderea transferurilor curente fata de anul trecut nu ajuta deloc", comenteaza Florin Citu, economistul-sef al ING Bank.
Ramane de vazut daca lunile viitoare vor aduce o temperare a acestor ritmuri sau chiar o corectie pe curs pe masura expansiunii deficitului extern.
Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza la Raiffeisen Bank, se asteapta ca ritmul de crestere al importurilor sa incetineasca, pe fondul consumarii impactului aderarii la Uniunea Europeana, care a adus ieftiniri la unele bunuri. Cu toate acestea, el considera evolutia cel putin ingrijoratoare.
"Acumularea unui deficit de 2 miliarde de euro in numai doua luni, care in mod traditional nici macar nu erau perioade de dificite mari, este ingrijoratoare. Daca acest ritm se mentine, am putea sa ajungem la un deficit imens la sfarsitul anului, de peste 12-13% din PIB", spune Dumitru.
Dezechilibrul de cont curent a fost determinat in mare masura de deficitul comercial. Acesta a contribuit cu 2,03 miliarde de euro la acumularea deficitului de cont, marcand o dublare fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul cresterii accelerate a importurilor, in timp ce exporturile au stagnat. In acelasi timp, transferurile curente (care reflecta remiterile romanilor din strainatate) au inregistrat o scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, coborand cu 1,2%, pana la 575 mil. euro.
Pe fondul adancirii deficitului pe segmentul de venituri, pana la 683 de milioane de euro, si al scaderii usoare a transferurilor curente, deficitul contului curent a fost in premiera mai mare decat cel comercial, noteaza Citu.
Totodata, acoperirea deficitului prin investitii straine directe s-a deteriorat la mai putin de 43%, in conditiile in care in aceeasi perioada a anului trecut acestea totalizau mai mult decat dezechilibrul contului curent. In primele doua luni, investitiile au totalizat 870 mil. euro, in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut.


Riscurile generate de supraincalzirea economiei sunt foarte mari in Romania, unde cererea ridicata de credite se suprapune cu dezechilibre, considera analistii Standard&Poor's.

Datoria externa totala a urcat cu peste un miliard de euro in primele doua luni ale anului, pana la 28,9 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO