Eveniment

Deficitul bugetar, subiectul fierbinte al negocierilor dintre Guvern si FMI

Deficitul bugetar, subiectul fierbinte al negocierilor dintre Guvern si FMI
28.07.2009, 00:00 41

La negocierea acordului, in luna martie, autoritatile romane si misiunea FMI au convenit criterii de performanta pentru deficitul bugetar, rezervele valutare si inflatie, pornind de la un scenariu macroeconomic bazat pe o scadere a PIB cu 4,1% in acest an. Perspectivele sunt insa sumbre, in conditiile in care in primul semestru economia s-a contractat cu 6,2% fata de aceeasi perioada similara a anului trecut. In prezent se profileaza un deficit bugetar de pana la 7% din PIB, in conditiile unei contractii economice care poate ajunge la 8% din PIB.

Eventualele concesii din partea FMI privind tintele ar putea sa duca la majorarea cotei unice, a TVA sau la ajustari de cheltuieli la nivelul sectorului public.

Misiunea FMI se va intalni cu autoritatile romane, precum si cu reprezentantii sindicatelor, asociatiilor de afaceri si bancilor. In plus, reprezentanti ai Comisiei Europene si Bancii Mondiale vor fi prezenti la unele intalniri ale misiunii FMI.

De rezultatele evaluarii si renegocierii depinde continuarea acordului si primirea urmatoarelor transe de bani. FMI a virat deocamdata 5 mld. euro dintr-un total de 12,95 mld. euro pentru rezerva BNR, iar UE a eliberat luna aceasta circa 1,5 mld. euro din suma de 5 mld. euro aferenta finantarii deficitului bugetar.

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat recent ca Romania va avea in trimestrele 2 si 3 o scadere economica mai mare decat cea din primul trimestru si nu va putea respecta tintele convenite.

La sfarsitul primului semestru, deficitul bugetar a ajuns la 2,7% din PIB, potrivit estimarilor ministrului finantelor, Gheorghe Pogea, plasandu-se usor sub tinta de 2,73% din PIB. Situatia este mult mai relaxata in ceea ce priveste rezervele valutare care au depasit nivelul de 25,5 mld. euro inregistrat la finele anului trecut, in timp ce cu FMI s-a agreat o scadere maxima a acestora cu cel mult 7,6 mld. euro. Rata anuala a inflatiei a ajuns in iunie la 5,86%, in conditiile in care trebuia sa se incadreze intr-un interval de plus/minus un punct procentual fata de nivelul central stabilit la 6,4%.

"Scopul misiunii este pregatirea unui raport care sa evalueze programul economic stabilit cu Romania, sustinut de FMI, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si alte institutii financiare internationale. Consiliul Executiv al FMI va discuta acest raport probabil in a doua jumatate a lunii septembrie, dar data finala nu a fost stabilita, si va decide daca prima evaluare poate fi incheiata", a informat ieri institutia financiara internationala.

In ceea ce priveste criteriile de performanta negociate in acordul de imprumut, Tonny Lybek, reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, a declarat pentru Mediafax ca acestea ar putea fi modificate daca se va demonstra ca au existat factori externi care vor conduce la neindeplinirea tintelor.

El a explicat ca vizita FMI face parte din misiunile regulate trimestriale de reevaluare si are ca scop analiza indeplinirii tintelor negociate in acord, progresul care s-a realizat pe partea fiscala, in sistemul public de pensii si in ceea ce priveste monitorizarea companiilor de stat, in sensul de a reduce riscul acumularii de datorii.

Finantarea deficitului bugetar, care risca sa urce la peste 7 mld. euro, devine principala problema a Romaniei, pe fondul adancirii recesiunii si al scaderii incasarilor bugetare. La inceputul lunii iulie, reprezentantii Finantelor au anuntat la Bruxelles ca Romania ar putea lua masuri suplimentare pentru atingerea tintei de deficit negociata in acordul cu FMI si CE, mentionand ca exista riscul ca prognozele care au stat la baza masurilor prevazute sa nu se adevereasca.

 

Unde pot duce concesiile FMI:

  • majorarea cotei unice sau a TVA
  • reducerea cheltuielilor de personal
  • diminuarea cheltuielilor cu bunuri si servicii
  • angajamente de accelerare a reformelor

 

Negociatori in concediu

 

Doi dintre ministrii care au fost numiti ieri de premierul Emil Boc in Comisia de negociere cu FMI pentru majorarea tintei de deficit bugetar pe 2009 si relaxarea altor prevederi ale acordului stand-by, Adriean Videanu (PD-L - foto stanga), care detine portofoliul economiei, si Constantin Nita (PSD - foto dreapta), responsabil cu IMM-urile, sunt in concediu si au declarat ca nu stiu ce insarcinari au primit. Implicit, ei nu cunosc obiectivele partii romane in discutiile cu misiunea Fondului.

"Nu stiu despre ce comisie este vorba. Eu sunt in concediu, sunati-ma dupa 4 august", a declarat ieri Adriean Videanu, ministrul economiei.

"Eu n-am fost astazi la coalitie. Nu stiu ce face comisia. Am depus o cerere pentru cateva zile de concediu si revin luni (n.r. saptamana viitoare)", a declarat ministrul pentru IMM, Constantin Nita.

Premierul Boc a desemnat ieri in sedinta coalitiei, o echipa pentru discutiile cu FMI, care are mandat de principiu sa abordeze temele legate de plafonul garantiilor guvernamentale, resursele pentru investitii, neimpozitarea profitului reinvestit si problema deficitului bugetar. Din echipa de negociere fac parte ministri "economici": Gheorghe Pogea, Adriean Videanu si Radu Berceanu, de la PD-L, si Dan Nica, Constantin Nita si Marian Sarbu, de la PSD.

Ministrul finantelor Gheorghe Pogea nu a putut fi contactat ieri pentru informatii suplimentare legate de discutiile cu reprezentantii Fondului, in conditiile in care in ultima vreme au existat discutii privind posibilitatea ca o parte din banii acordati de Fond sa nu mai mearga in rezerva Bancii Nationale, ci sa fie utilizati pentru finantarea deficitului bugetar. Doina Anghel 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO