Eveniment

Deficitul comercial a atins 5,81 mld. euro, dar isi incetineste cresterea

Deficitul comercial a atins 5,81 mld. euro, dar isi incetineste cresterea
31.07.2006, 18:52 13

Iunie a fost prima luna din ultimii ani cand exporturile au crescut mai rapid decat importurile, incetinind majorarea deficitului comercial.
Deficitul comercial din luna iunie a fost de circa 1,2 miliarde de euro, in crestere cu 23% fata de iunie 2005. Per total, in primele sase luni, deficitul insumeaza 5,81 miliarde de euro, in crestere cu 38% fata de prima jumatate din 2005, dar in incetinire de ritm fata de luna mai, cand ritmul de crestere era de 43%, arata datele de la Ministerul Economiei si Comertului.
Exportul a crescut cu 20%, pana la 12,67 miliarde de euro in primele sase luni, iar importul a crescut mai rapid, cu 25%, pana la 18,48 miliarde de euro.
"Deficitul este in grafic cu prognoza pentru jumatatea anului. In plus, iunie a fost din nou o luna buna pentru exporturi", a declarat pentru Ziarul Financiar Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza.
In luna iunie, exportul a fost de 2,28 miliarde de euro, in crestere cu 22% fata de iunie 2005, iar importul a fost de 3,4 miliarde de euro, in crestere cu 21,5%.
"Este prima luna dupa multa vreme cand exporturile reusesc o rata de crestere mai rapida decat cea a importurilor", spune Ghizdeanu. El considera ca in economie se remarca un trend de apropiere intre ritmurile de crestere la import si export.
"Pe termen scurt, semnele date de evolutia comertului exterior sunt bune, mai ales privind incetinirea importurilor. Insa cresterea deficitului comercial prezinta un risc pentru deficitul de cont curent", spune Florin Citu, economist-sef la ING Bank.
In opinia sa, deficitele comerciale de anul acesta nu vor influenta aprecierea continua a leului, aceasta fiind stimulata de intrarile sezoniere de capital si de volumul record al investitiilor.
In prima jumatate a anului, deficitul comercial a reeditat evolutia de anul trecut, cand a inceput prin cresteri procentuale de pana la 80% fata de 2004, dar a incetinit pe parcursul anului datorita revenirii exporturilor.
Cele mai mari cresteri la export din primele sase luni le-au avut automobilele si piesele de schimb pentru acestea (plus 75%, adica pana la 350 de milioane de euro) datorita exportului Dacia Logan si a componentelor auto produse de fabricile din vestul tarii.
Alte cresteri peste medie la export au avut si produsele din aluminiu (plus 64%, adica 129 mil. euro) si vapoare si alte nave (plus 44%, adica 85 mil. euro) si masini si echipamente electrice (plus 41%, adica 736 mil. euro).
In schimb, exporturile de otel si metale feroase au scazut cu 18%, la fel ca exporturile de imbracaminte si textile (minus 3%). In acest ultim caz, scaderea exporturilor a fost cauzata de cresterea costurilor de operare din industrie, in principal costuri salariale si de concurenta produselor chinezesti.
La import, cele mai mari cresteri le-au avut materiile prime minerale (plus 40%), produse alimentare diverse (plus 35%) si vehicule rutiere (plus 34%).
Cele mai mari deficite comerciale au fost consemnate in primele sase luni la masini si echipamente electrice (1,82 mld. euro), produse minerale (1,47 mld. euro) si vehicule de transport (0,74 mld. euro).
La polul opus, Romania a inregistrat excedent comercial la produsele de incaltaminte (462 de milioane de euro), mobila (354 de milioane de euro) si textile si imbracaminte (329 de milioane de euro).
Importul de bunuri pentru investitii, dependenta industriei de materiile prime cumparate din exterior si bunurile de consum din import sunt factorii care pun presiune asupra cresterii deficitului comercial. Pentru intreg anul, Comisia de Prognoza estimeaza ca deficitul comercial va ajunge la 13,12 miliarde de euro, in crestere cu 27% fata de anul trecut. Exportul este estimat sa creasca cu aproape 15%, in timp ce majorarea importurilor va fi de 19%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO