Eveniment

Deficitul comercial a continuat incetinirea

Deficitul comercial a continuat incetinirea

Click pentru imaginea marita

11.01.2008, 17:59 18

Deficitul comercial (export-import) a fost de 2,2 miliarde de euro in luna noiembrie 2007, cu 35% mai mare decat in noiembrie 2006, potrivit datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica.
Evolutia reprezinta o continuare a incetinirii ritmului, tendinta inceputa in toamna anului trecut. Ca urmare a calmarii vitezei de crestere, dezechilibrul comercial a incetinit de la un plus de 53% pe primele zece luni pana la 51% pe primele 11 luni ale anului trecut.
In pofida acestei incetiniri, leul a continuat ieri sa piarda teren in fata monedei europene: leul s-a depreciat cu 1,3% fata de euro, pana la 3,68 de unitati (conform cursului BNR).
Exporturile din luna noiembrie au fost de 2,73 mld. euro, in timp ce importurile s-au apropiat la un nivel minim de pragul de 5 miliarde de euro. Diferentialul major de crestere dintre exporturi si importuri s-a mentinut ridicat si in noiembrie: exporturile au plusat cu doar 11%, in timp ce importurile au crescut cu 21%. Pe primele 11 luni ale anului trecut, exporturile au crescut cu 13%, iar importurile cu aproape 27%.
Astfel, vanzarile la extern au ajuns in 11 luni la 27 mld. euro, iar importurile la 46,4 mld. euro. Deficitul comercial total este astfel foarte aproape de cel estimat de Comisia Nationala de Prognoza (CNP) in buletinul de toamna. Atunci, CNP vedea un dezechilibru comercial de 21,66 miliarde de euro pentru intreg anul 2007, estimare realizabila printr-un deficit in decembrie identic cu cel din noiembrie.
"Deficitul pe noiembrie reprezinta o veste buna. Atat volumul, cat si ritmul de crestere sunt conform asteptarilor noastre. Practic, asta inseamna ca deficitul de cont curent a fost anul trecut sub 14% din PIB, datorita deficitului comercial rezonabil din noiembrie", a comentat pentru ZF Ion Ghizdeanu, presedintele CNP.
Tot ieri, INS a publicat datele pe noiembrie pentru cele mai dinamice domenii ale economiei de anul trecut, constructiile si comertul cu amanuntul. Piata constructiilor a crescut cu 33% in termeni reali in luna noiembrie, continuand boom-ul, iar pe primele 11 luni din 2007 cresterea a fost de 34%.
Datorita acestor ritmuri, Romania a inregistrat anul trecut cea mai rapida crestere a pietei constructiilor dintre toate statele Uniunii Europene. Luand in considerare si aprecierea leului (in medie pe anul trecut) fata de euro, dar si scumpirea din domeniul constructiilor, piata a crescut anul trecut in euro cu aproximativ 50%.
Pe de alta parte, comertul cu amanuntul a crescut cu aproape 18% in luna noiembrie a anului trecut fata de noiembrie 2006. Per total pe primele, 11 luni cresterea a fost de circa 17%, mai redusa decat in 2006, dar totusi una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana. De altfel, comertul cu amanuntul este una dintre cele mai fidele masuriale consumului, adica a motorului economiei.
Statistica publica astazi si restul datelor macro pentru noiembrie: productia industriala si salariul mediu, precum si inflatia pe intreg anul 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO