Eveniment

Deficitul comercial a crescut cu peste 50% si in luna septembrie

Deficitul comercial a crescut cu peste 50% si in luna septembrie

Click pentru imaginea marita

06.11.2006, 18:08 10

Septembrie este a treia luna consecutiva in care deficitul comercial (export-import) creste cu peste 50%, depasind din nou 1 mld. euro.
Deficitul comercial din luna septembrie a fost de 1,18 miliarde de euro, cu 52% mai mare decat cel din septembrie 2005, arata datele de la Institutul National de Statistica (INS). In septembrie, exporturile au totalizat 2,2 miliarde de euro (plus 6% fata de septembrie 2005), iar importurile au fost de 3,38 mld. euro (in crestere cu 19%).
Per total in primele noua luni ale anului, deficitul comercial a fost de 9,61 miliarde de euro, in crestere cu 46% fata de cel de anul trecut. Dezechilibrul comercial si-a accelerat semnificativ ritmul dupa ultimele trei luni publicate de Statistica (iulie-septembrie), din cauza unor cresteri care au depasit mereu 50%.
"Deficitul comercial ar putea sa depaseasca nivelul de 8,7% din PIB, urmand sa creasca spre 9%-9,3% din PIB anul acesta", considera Florian Libocor, analist la BRD-SocGen.
Pe de alta parte, Libocor subliniaza ca in forma prezentata de INS, balanta comerciala ia in calcul numai bunurile, nu si serviciile, sector care anul acesta a generat excedente. El subliniaza ca, ajustat cu serviciile, deficitul comercial a crescut cu pana in 40% in august (fata de peste 50%, daca se iau in considerare numai bunurile).
"Situatia ar putea fi similara in septembrie, cand ritmul de crestere cu 53% al deficitului balantei pe componenta bunuri ar putea sa scada pana la circa 40% dupa integrarea componentei servicii datorita aceluiasi factor: un surplus in crestere pe partea de servicii", spune Libocor. Balanta comerciala pe bunuri si servicii este integrata in balanta contului curent, care este publicata de BNR.
Dupa primele noua luni, nivelul lunar mediu al deficitului comercial - pe componenta de bunuri - a urcat la 822 de milioane de euro, usor peste nivelul de la sfarsitul lui august, de 810 milioane de euro. Libocor se asteapta ca la nivelul lunii octombrie, deficitul mediu lunar sa urce la 850 de milioane de euro.
Derapajul din septembrie al deficitului comercial a fost cauzat de importurile masive de tehnologie si echipamente, care au totalizat 872 de milioane de euro (cu 25% mai mari decat cele din septembrie 2005). De asemenea, la deficit au contribuit si importurile energetice, cu 440 mil. euro.
La fel ca in fiecare an, deficitul comercial isi va accentua ritmul de crestere si in ultimul trimestru al anului. In mod traditional, aceasta perioada marcheaza importuri energetice importante (petrol si gaze), pentru rezervele de combustibil necesare incalzirii de iarna.
Conform estimarilor oficiale, importurile vor depasi in acest an exporturile cu 13,27 mld. euro, marcand un nou record negativ.
Cu alte cuvinte, deficitul comercial depaseste 1,1 miliarde de euro in fiecare din ultimele trei luni ale anului, pe baza importurilor energetice crescute.
Anul trecut deficitul comercial a fost de 10,3 miliarde de euro. Prognoza oficiala "vede" o crestere mai mica, de 30%, pentru anul acesta, in pofida exploziei cu 46% dupa primele noua luni. Totusi, in ultimele sase luni, deficitul comercial a depasit mereu cate un miliard de euro, chiar si in conditiile in care importurile energetice au fost normale.
Cresterea importurilor pune probleme in primul rand deficitului de cont curent, care masoara iesirile nete de valuta din tara. In iulie si august, cand deficitul comercial a crescut cu peste 60%, deficitul contului curent s-a triplat.
In primele noua luni, cele mai mari importuri au fost cele tehnologice (masini si echipamente - 6,8 mld. euro), cele de produse minerale, inclusiv energetice (4,5 mld. euro) si cele de mijloace de transport (3,1 mld. euro).
La export, cele mai vandute marfuri au fost tot masinile si echipamentele (3,8 mld. euro), urmate insa de textile si confectii (3,1 mld. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO