Eveniment

Deficitul comercial a incetinit in luna mai, in pofida importurilor record

Deficitul comercial a incetinit in luna mai, in pofida importurilor record

Click pentru imaginea marita

05.07.2006, 19:40 16

Ritmul de crestere a deficitului comercial fata de anul anterior a incetinit in luna mai pana la 33%, fata de 48% in primele patru luni ale anului.
Explicatia consta in cresterea cu 30% a exporturilor lunare in luna mai, fata de media de crestere de 20% din primele patru luni ale anului. Tot in luna mai insa, importurile au depasit pentru prima data in istoria ultimilor 17 ani valoarea de 3,5 mld. euro.
Importurile din mai 2006 au depasit astfel cu 31% valoarea atinsa in mai 2005, adica cu peste 827 mil. euro. In acelasi timp, exporturile au fost de 2,3 mld. euro in luna mai, cu 30% mai mari decat in urma cu un an, rezultand un deficit comercial de 1,2 miliarde de euro in luna mai 2006. Exporturile au inregistrat in mai unul dintre cele mai mari ritmuri de crestere din ultimii ani, in pofida aprecierii leului cu 3% fata de euro in perioada mai 2005 - mai 2006.
"In lunile urmatoare este posibil ca importurile sa mearga din record in record", spune Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei de Prognoza. Valoarea anterioara a recordului lunar pentru importuri dateaza din noiembrie 2005 (cand a atins 3,3 miliarde de euro), maxim explicabil prin intensificarea importurile energetice (petrol si gaze) caracteristice sfarsitului de an.
Deficitul comercial din luna mai este mai mare cu 33% fata de cel din urma cu un an. Per total in primele cinci luni, deficitul comercial a depasit 4,63 mld. euro, in crestere cu 43% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar in incetinire fata de lunile anterioare.
"Cresterea cu 43% a deficitului comercial in primele cinci luni arata ca natura cresterii economice din ultimii ani este una bazata pe importuri, care nu produce o recuperare a decalajelor fata de statele dezvoltate", considera Liviu Voinea, analist la Grupul de Economie Aplicata.
"Ne-am obisnuit cu un deficit comercial cronic, dar cresterea economica ar fi trebuit ca pana acum sa majoreze mai rapid exporturile si sa reduca din dezechilibre", spune Voinea. El estimeaza ca pentru a adauga un euro la Produsul Intern Brut, Romania importa in valoare de 50 de eurocenti si exporta de numai 40 de eurocenti, accentuandu-si deficitele.
Importurile sunt dominate de masini si echipamente, atat in luna mai (cu 821 mil. euro), cat si in primele cinci luni ale anului (3,53 mld. euro). Produsele minerale (titei si produse petroliere in principal) ocupa pozitia a doua (533 mil. euro in luna mai si 2,54 mld. euro in primele 5 luni).
"Este normal sa avem masini si echipamente pe primul loc la import. Volumul mare de investitii straine directe atrase de Romania in acest an cere dotarea companiilor care au investit cu echipamente moderne, de import", spune Ghizdeanu.
In primele cinci luni, produsele petroliere au avut cea mai rapida crestere la import, de aproape 40% fata de aceeasi perioada a anului precedent. Pe locurile urmatoare se situeaza masinile si echipamentele (plus 34%), apoi mijloacele de transport (plus 31%).
La export, cel mai mare ritm de crestere l-au avut mijloacele de transport (plus 65% fata de primele cinci luni din 2005), fiind sustinute de exporturile modelului Logan al producatorului local Dacia si de vanzarile la extern ale fabricilor de componente auto. Romania inregistreaza excedent comercial la produsele de incaltaminte (362 mil. euro in primele cinci luni), produse textile si de imbracaminte (275 mil. euro) si mobila (299 mil. euro).
Pentru intreg anul, deficitul comercial este prognozat la 13,12 miliarde de euro, fata de 10,31 mld. euro in 2005. Exista insa sanse ca deficitul sa fie mai mic decat estimarile initiale, spune Ghizdeanu.
"Deocamdata, avem o rezerva de peste 330 de milioane de euro pentru indeplinirea prognozei, in sensul ca deficitul estimat pe primele cinci luni era de 4,97 mld. euro, fata de 4,63 mld. euro, cat s-a realizat in primele cinci luni", mai spune seful Prognozei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO