Eveniment

Deficitul de cont curent a depasit 1,1 miliarde de euro dupa cinci luni

22.07.2004, 00:00 23



Deficitul de cont contul curent al Romaniei a ajuns la sfarsitul lunii mai la 1,13 miliarde de, cu 16,4% mai mare decat cel din perioada similara a anului trecut.



Atenuarea majorarii fata de anul trecut de la un nivel de peste 80% la sfarsitul primul trimestru nu inseamna o imbunatatire a situatie contului curent, in conditiile in care deficitul crestea puternic in perioada corespunzatoare din 2003.



Diferenta dintre valoarea importurilor si a vanzarilor de marfuri si servicii romanesti pe pietele externe a continuat sa creasca in luna mai, intr-un ritm superior intrarilor de valuta prin transferuri curente, surse constante de finantare a deficitului de cont curent, conform datelor BNR.



In preturi FOB (free on board), care nu includ in valoarea importurilor costul asigurarii si al transportului, deficitul comercial s-a adancit in doar o luna cu peste 50%. In luna mai, bunurile si serviciile importate au devansat cu 545 de milioane de euro vanzarile de produse romanesti pe pietele externe si serviciile pentru nerezidenti.



Structura deficitului este practic nemodificata, principalul sold negativ fiind inregistrat la nivelul marfurilor, cu o diferenta de 1,56 miliarde euro pe primele cinci luni.



Comparativ cu perioada similara a anului trecut, au fost consemnate deteriorari atat la nivelul bunurilor, cat si al serviciilor. Astfel, deficitul comercial a depasit 30% nivelul raportat in primele cinci luni din 2003.



Performanta din aprilie a exporturilor, cand au reusit dupa opt luni de zile sa depaseasca viteza de crestere a importurilor, s-a reflectat intr-un deficit comercial de 499 milioane de euro care a presat mai putin deficitul de cont curent. Acesta ramane insa vulnerabil la fluctuatii conjuncturale ale exporturilor, dat fiind ca trendul solid de crestere a exporturilor este alimentat constant de cererea de consum care inca nu-si gaseste raspuns in oferta interna a economiei.



Cu exceptia transporturilor, celelalte servicii au o influenta negativa asupra deficitului de cont curent pe luna mai. Minusul din activitati de turism si calatorii s-a dublat in cea de-a cincea luna, cele 27 de milioane de euro sold negativ in intervalul ianuarie - mai 2004, fiind cu 80% peste rezultatul din perioada similara a anului trecut.



Concomitent, transferurile pastreaza un ritm accelerat de crestere, cu o majorare de 30% numai in mai. Totodata, intrarile nete de valuta, in principal de la muncitorii romani din strainatate, au depasit cu 34% fluxurile din perioada ianuarie - mai 2003.



Pe de alta parte, datele din primele patru luni arata o majorare cu 20% a investitiilor straine directe, ritm insuficient pentru a compensa iesirile de valuta corespunzatoare schimburilor comerciale.



Cu toate acestea, guvernatorul BNR Mugur Isarescu sustine ca nivelul deficitului de cont curent nu este ingrijorator, apreciind ca sursele de finantare sunt "sanatoase". Raman insa motive de "preocupare".



Dupa primele cinci luni, contul curent a avut un sold negativ de 1,13 miliarde euro, cu 17% peste perioada comparabila din 2003.



Deficitul s-a ridicat, anul trecut, la 2.877 milioane euro, reprezentand 5,8 - 5,9% din Produsul Intern Brut, in functie de moneda de calcul, dolar sau euro.



Potrivit acordului recent incheiat cu Fondul Monetar International, autoritatile s-au angajat sa reduca soldul negativ al contului curent pana la un nivel de 5,25% din PIB, ajustat fata de o tinta initiala de 5,5%.



Deficitul balantei comerciale ramane un factor important de presiune pentru contul curent. Dupa cinci luni din acest an a atins suma de 2,31 miliarde de euro, in crestere cu aproape 27% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Chiar daca sursele de finantare se arata destul de acoperitoare, ritmul rapid de crestere a importurilor ar putea pune probleme, inclusiv in conditiile mentinerii preturilor record la petrol.



Gradul de acoperire a rezervei internationale a BNR in luni de import, calculat ca raport intre rezerva oficiala a BNR (valuta + aur) la sfarsitul perioadei si importul mediu de bunuri si servicii din perioada respectiva a fost la 31 mai 2004 de 4,1 luni de import, nemodificat fata de 31 decembrie 2003.



razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO