Eveniment

Deficitul de cont curent a depasit in premiera 10% din PIB

Deficitul de cont curent a depasit in premiera 10% din PIB

Click pentru imaginea marita

16.02.2007, 19:58 30

Deficitul extern, care masoara iesirile nete de valuta din tara, a atins anul trecut cea mai mare valoare din istorie, aproape 10 miliarde de euro, adica 10,5% din PIB.
Dezechilibrul extern a crescut astfel cu 45% fata de 2005, fiind determinat de importurile masive si de deficitul comercial (export-import), conform datelor publicate ieri de Banca Nationala. Deficitul de cont curent este astfel corelat strict cu explozia deficitului comercial, care a crescut si el cu exact acelasi nivel, de 45%.
"Datele preliminare ale bancii centrale indica, pentru 2006, un nivel al deficitului de cont curent de aproximativ 10,5% din PIB", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, in cadrul conferintei in care a fost prezentat raportul asupra inflatiei pentru ultimul trimestru al anului trecut.
Intrarile de capital in Romania au totalizat anul trecut 38,6 miliarde de euro, in timp ce iesirile au fost de 48,6 miliarde de euro. Ca urmare, deficitul de cont curent a fost de 9,97 mld. euro, adica 10,5% din PIB.
Nivelurile atinse reprezinta recorduri, atat pentru volumul absolut al deficitului, cat si ca pondere a acestuia in PIB.
In acelasi timp, investitiile straine directe, care finanteaza deficitul de cont curent, au atins 9,1 miliarde de euro, de asemenea un record istoric. Cresterea investitiilor a fost insa de circa 75%, mult mai rapida decat ritmul deficitului de cont curent. Astfel, investitiile straine directe au finantat anul trecut 93% din iesirile de valuta pe calea deficitului extern.
"Deficitul de cont curent a depasit estimarile BNR si marcheaza tendinta de crestere a dezechilibrelor macroeconomice, chiar daca anul trecut investitiile au fost suficiente pentru a finanta deficitul", comenteaza Florin Citu, economist-sef al ING Bank Romania.
In conditii normale, pentru economiile emergente nivelul de 6% din PIB pentru deficitul extern este considerat pragul dincolo de care incep sa apara probleme, conform opiniilor exprimate de Fondul Monetar International cu diverse ocazii. Totusi, chiar si la nivelul de peste 10% din PIB, deficitul extern al Romaniei nu ingrijoreaza inca piata financiara, atata vreme cat investitiile acopera in proportie ridicata deficitul extern.
"Deocamdata nu exista presiuni pe cursul de schimb, in sensul deprecierii leului, pentru ca dobanzile sunt inca mari si atrag jucatorii straini. Pe termen mediu insa, cel mai mare risc se pastreaza pentru curs, nivelul deficitului fiind in acest caz nesustenabil", a mai spus Citu.
Nivelul ridicat al investitiilor straine directe a asigurat pana acum o finantare sanatoasa a deficitului de cont curent. Pentru anii urmatori analistii se asteapta insa la o diminuare a investitiilor directe, odata cu finalizarea marilor privatizari. In aceste conditii, deficitul ar trebui sa fie finantat in proportii mai mari din importuri de capital, care ar putea genera presiuni pe deprecierea leului, in cazul unor iesiri bruste.
Pentru moment, investitorii straini nu se uita insa la cifrele privind deficitul de cont curent. Astfel, leul a marcat o apreciere usoara in fata euro chiar in ziua anuntarii deficitului record. Pe pietele mature, o asemenea veste ar provoca deprecierea monedei, asa cum s-a intamplat in ultimii ani cu dolarul american, care a pierdut teren sub presiunea deficitului (de asemenea record) inregistrat de economia americana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO