Eveniment

Deficitul de cont curent a urcat pana la 4,4 miliarde de euro

22.02.2005, 00:00 18



Deficitul de cont curent a ajuns la sfarsitul anului trecut la 4,4 miliarde de euro, marcand astfel o crestere de 43,9% fata de nivelul inregistrat in decembrie 2003.



Potrivit Programului Economic de Preaderare 2004, transmis recent de autoritatile romane Comisiei Europene, acest nivel reprezinta 7,7% din Produsul Intern Brut (PIB). Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat recent ca Banca Centrala a luat in calcul o estimare de 8,3% privind cresterea economica a Romaniei in 2004.



Calculat dupa vechea metodologie, deficitul contului curent a fost la sfarsitul anului trecut 6,7%, depasind cu mult estimarile initiale de 5% din PIB.



Pentru anul in curs, banca centrala estimeaza scaderea deficitului de cont curent la 6,8-7% din PIB, nivel negociat si cu Fondul Monetar International, in conditiile unei cresteri economice de peste 5%.



Diminuarea deficitului de cont curent va fi sustinuta si de scaderea deficitului bugetar la 0,4-0,5% din PIB in 2005, mai putin de jumatate fata de nivelul de anul trecut.



Banca Nationala sustine ca, in ciuda cresterii rapide a deficitului, acesta a fost finantat sanatos, prin intrari autonome de capital, astfel incat rezervele valutare au putut sa creasca simtitor pe parcursul anului trecut, ajungand sa asigure cinci luni de importuri. Potrivit ultimelor estimari, deficitul a fost finantat in proportie de peste 98% din investitii straine directe (inclusiv transferuri de capital).



Ritmul de crestere a deficitului de cont curent (comparativ cu aceeasi perioada a lui 2003) marcheaza astfel o accelerare sensibila, fata de 31,5% in noiembrie si 22% in octombrie.



Comparativ cu luna precedenta, deficitul contului curent a crescut cu 1,13 miliarde de euro, respectiv 34,5%. Cresterea in volum absolut este astfel de aproape doua ori mai mare decat cea inregistrata in noiembrie.



Principalul motor al adancirii deficitului a fost soldul negativ al balantei comerciale, care a crescut pana la 5,53 miliarde de euro la sfarsitul lui decembrie, cu peste 42% mai mare decat in 2003.



Evolutia a avut loc in contextul in care exporturile au scazut in ultima luna a anului trecut mult mai rapid decat importurile. Cresterea importurilor pe sfarsitul de an era asteptata, avand in vedere expansiunea cererii interne in apropierea sarbatorilor.



De asemenea, deficitul la componenta de venituri a crescut de la 1,19 miliarde de euro la 1,36 miliarde de euro.



Majorarea transferurilor curente de la 2,02 miliarde de euro la 2,49 miliarde de euro nu a compensat decat partial evolutiile negative la celelalte capitole.



In cadrul balantei comerciale, componenta de servicii a trecut de la un excedent de 62 de milioane de euro in 2003 la un deficit de 213 milioane de euro, in principal in urma inregistrarii unui sold negativ de 231 de milioane de euro pe segmentul "alte servicii".



Soldul pozitiv in serviciile de transport a scazut de la 66 de milioane de euro la 46 de milioane de euro, iar deficitul in segmentul de turism a urcat de la 27 de milioane de euro la 28 de milioane de euro.



Dealerii spun ca evolutia contului curent, desi negativa, nu a influentat piata valutara, cu toate ca in mod normal acest indicator are un impact simtitor asupra cursului.



Astfel, chiar si aprecierea euro de la sfarsitul sedintei de ieri este pusa pe seama cumpararilor companiilor, mai degraba decat a unei reactii la publicarea acestor stiri.



Evolutia cursului este determinata in special de cantitatea mare de valuta care intra in piata, o parte din aceasta reprezentand capitaluri speculative, atrase de dobanzile inca mari remunerate la depozitele in lei. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO