Eveniment

Deficitul extern a crescut cu 125% in primul trimestru, depasind 3 mld. euro

17.05.2007, 18:43 14

Deficitul de cont curent, care masoara iesirile nete de valuta din tara, a depasit 3 miliarde de euro in primul trimestru al acestui an, cu 125% mai mult decat in primele trei luni din 2006, conform datelor BNR. In luna martie, deficitul extern a fost de 1 miliard de euro, cu 80% mai mult decat in martie 2006, dupa ce la doua luni ritmul consemnat fusese de 166%.
In acelasi timp, investitiile straine directe, principalul mijloc de finantare a deficitului de cont curent, au scazut cu aproape 25% in primul trimestru, pana la 1,3 miliarde de euro. In martie, investitiile straine au scazut cu 38% fata de martie 2006, adica de la 720 mil. euro la 444 mil. euro.
Ca urmare, investitiile straine au finantat doar 43% din iesirile de valuta pe calea deficitului de cont curent, comparativ cu 91% la nivelul anului trecut. Acoperirea de 43% este una dintre cele mai reduse din ultimii ani.
Deficitul de cont curent este unul dintre indicatorii cei mai sensibili din economie in acest moment, fiind alimentat de excesul de cerere de consum, care ajunge sa fie satisfacuta prin importuri masive. Dezechilibrul comercial (export-import) a depasit 3 miliarde de euro in primul trimestru, in crestere cu 88% fata de T1 2006.
In acelasi timp, deficitul extern creste si din cauza repatrierii de profituri si dividende ale companiilor straine din Romania, cuantificate la capitolul venituri in contul curent. Acesta a inregistrat un minus de aproape 1,1 mld. euro, in crestere cu 59% fata de primul trimestru din 2006.
O alta cauza a cresterii deficitului extern este reprezentata de platile facute la bugetul UE, care nu sunt compensate inca de intrari de fonduri europene in economie. Astfel, transferurile curente (care includ la intrari banii trimisi acasa de romanii din strainatate) au crescut cu doar 13% fata de primul trimestru din 2006, din cauza platilor facute de Romania la bugetul comunitar.
La nivelul acestui an, deficitul de cont curent este asteptat sa depaseasca 13,3 mld. euro (11,5% din PIB), fata de 10 mld. euro (10,3% din PIB) anul trecut. In acelasi timp, investitiile straine directe sunt estimate la 7,6-8 mld. euro, asigurand o acoperire de cel mult 60% din deficitul extern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO