Eveniment

Deficitul extern a crescut de trei ori si jumatate numai in luna august

Deficitul extern a crescut de trei ori si jumatate numai in luna august

Click pentru imaginea intreaga

25.10.2006, 18:46 22

Deficitul de cont curent, care masoara iesirile nete de valuta din tara, a depasit 1,04 miliarde de euro in luna august, in crestere cu 250% fata de august 2005.
Practic, luna august a semanat perfect cu iulie: deficitul comercial (import-export) a crescut cu 60%, dupa care Banca Nationala a anuntat ca deficitul de cont curent s-a triplat in luna respectiva.
In august insa, cresterea deficitului extern a fost chiar mai rapida, adica de trei ori si jumatate. "Vinovata" pentru aceasta crestere este, evident, majorarea deficitului comercial si a importurilor, conform datelor prezentate de Banca Nationala.
"Cresterea deficitului era de asteptat dupa anuntarea dezechilibrului comercial", a precizat Ion Ghizdeanu, seful Comisiei de Prognoza. El spune ca deficitul de cont curent va depasi, cel mai probabil, 9% din PIB la nivelul anului 2006, dar ca, deocamdata, Prognoza isi mentine estimarea de 8,7% din PIB facuta acum o luna.
Pe primele noua luni, deficitul de cont curent a crescut cu 51%, pana la aproape 6 miliarde de euro. In acelasi timp, dezechilibrul comercial a crescut cu 41%, pana la 6,2 miliarde de euro. Cu alte cuvinte, celelalte componente ale contului curent (deficitul de la capitolul venituri si excedentul de la transferuri curente) se compenseaza reciproc.
Veniturile, in cadrul carora cea mai mare pondere o au dividendele si profiturile repatriate de investitorii straini, au inregistrat in primele opt luni un deficit de peste 2 miliarde de euro, fata de 1,68 mld. euro anul trecut.
Transferurile curente, care cuantifica in proportie de peste 90% fondurile trimise acasa de romanii aflati la munca in strainatate, au fost in primele opt luni de 2,3 miliarde de euro, fata de 2,1 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului trecut. Cresterea foarte slaba a remiterilor a fost de altfel a doua cauza a adancirii deficitului extern.
"Nu ne asteptam la o scadere a deficitului de cont curent la 5% din PIB cata vreme este acoperit de investitii straine directe in proportie de circa 80%. Vrem insa o temperare a cresterii", a comentat Cristian Popa, viceguvernator al BNR.
"In ultimele 12 luni, deficitul extern a cumulat 9,5 miliarde de euro. In aceste conditii, probabil ca si 10 miliarde de euro pentru acest an este o estimare optimista", apreciaza Florin Citu, economist-sef la ING Bank. El spune ca deficitul de cont curent este principala "hiba" a economiei, de unde deriva si alte riscuri pe termen mediu si lung - de la revenirea inflatiei pana la intreruperea trendului de apreciere a leului.
"Exista insa si vesti bune: revenirea transferurilor, dar si stabilizarea excedentului din schimbul cu servicii", a adaugat Ghizdeanu.
Intr-adevar, transferurile curente au avut o revenire puternica in august, dupa ce in primele sapte luni se plasau sub cele din aceeasi perioada a lui 2005. Remiterile au fost de 461 de milioane de euro in august acest an, fata de 259 mil. euro in august 2005.
In pofida revenirii transferurilor, contul curent a continuat sa-si majoreze deficitul. La nivelul intregului an, acesta este preconizat la 8,7%, conform datelor preliminare ale Comisiei Nationale de Prognoza.
De asemenea, balanta comertului cu servicii a inregistrat un plus de 269 mil. euro in primele opt luni, majoritatea excedentului fiind concentrat de serviciile telecom si cele de turism, in timp ce transporturile se mentin pe deficit.

La un minim pentru anul acesta
Investitiile straine directe au atins in luna august cel mai redus nivel de acest an, de 293 de milioane de euro. Totusi, fata de august 2005, investitiile au fost de doua ori si jumatate mai mari. Pe primele opt luni ale anului, investitiile straine atrase de Romania au fost de 4,3 miliarde de euro, fata de 2,7 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului trecut, arata datele BNR. Totusi, banca centrala nu a actualizat datele privind investitiile din primele opt luni ale lui 2005, comunicand tot datele valabile dupa primele sapte luni ale anului trecut. Luna august, cea mai slaba pentru investitiile de anul acesta, a survenit dupa cea mai buna luna - iulie, cand intrarile de capital sub forma investitiilor directe s-au apropiat de 800 de milioane de euro. La nivelul intregului an, investitiile straine directe sunt preconizate la un nivel de circa 8,4 miliarde de euro, conform ultimelor estimari facute de Agentia Romana pentru Investitii Straine.

Crestere pe seama creditelor private
Datoria externa pe termen mediu si lung s-a apropiat la finele lunii august de pragul de 26 de miliarde de euro, dupa ce a stationat numai trei luni peste cel de 25 de miliarde de euro. Datoria publica si public garantata a stationat fata de ultima luna, cresterea cu 120 de milioane de euro a acesteia datorandu-se exclusiv sectorului privat. De altfel, situatia este identica si la nivelul intregului an. Statul a returnat credite externe de aproape 400 de milioane de euro, in timp ce datoria sectorului privat a crescut cu aproape 2 miliarde de euro. De altfel, statul este marele absent al finantarii externe in ultimul an si cateva luni, adica perioada in care Guvernul nu a mai iesit nici cu obligatiuni, nici cu solicitari de credite pe piata internationala. In primele opt luni, serviciul datoriei externe, adica sumele ce a trebuit returnate in contul unor credite mai vechi, a depasit 3,2 miliarde de euro. La finele lunii august, rezervele internationale ale Bancii Nationale erau de 20,2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO