Eveniment

Deficitul extern incepe sa puna presiune pe curs

23.12.2005, 19:06 16

Deficitul de cont curent a depasit 900 mil. euro in octombrie, dublu fata de media de pe primele 9 luni ale anului.

In primele 10 luni ale anului, deficitul de cont curent a ajuns aproape de 4,9 mld. euro, arata datele provizorii publicate de Banca Nationala. Nivelul de 904 milioane de euro atins de deficitul de cont curent in luna octombrie, in crestere fata de luna septembrie (739 mil. euro), reprezinta una dintre cele mai mari valori consemnate in istorie.

Media lunara a deficitului de cont curent a fost de 490 de milioane de euro in 2005, fata de 352 mil. euro lunar in primele zece luni din 2004. In octombrie anul trecut, deficitul extern a fost de 420 mil. euro, adica la jumatate fata de valoarea din octombrie anul acesta.

Recordurile atinse anul acesta de importuri si dezechilibrul dintre acestea si exporturi (deficitul comercial) au dus la o valoare de aproape 4,9 miliarde de euro pentru deficitul extern pe primele 10 luni, cu aproape 39% mai mult decat in primele 10 luni din 2004.

In comertul exterior cu bunuri si servicii, Romania a inregistrat doar in luna octombrie un deficit de aproape un miliard de euro, care a condus dezechilibrul comercial in primele 10 luni ale anului la 6 miliarde de euro, cauzat in cea mai mare parte de comertul cu bunuri. La capitolul servicii, in pofida unui deficit de aproape 300 mil. euro, turismul reprezinta singurul domeniu cu excedent (145 mil. euro in primele 10 luni).

Cea mai importanta sursa de venituri care compenseaza dezechilibrul comercial o constituie remiterile de fonduri din strainatate, provenite in special de la romanii aflati la munca peste granite. Aceste sume sunt evidentiate in principal la rubrica de transferuri curente, iar cuantumul acestora din luna octombrie a fost de 300 mil. euro.

Per total, in primele 10 luni, transferurile au fost de 2,9 miliarde de euro, cu jumatate de miliard mai mult decat valoarea din primele 10 luni din 2004.

Spre deosebire de anii trecuti, in 2005 importurile mari au inceput sa manifeste presiune si asupra cursului de schimb. Leul s-a depreciat sensibil in ultimele luni, euro urcand de la ceva mai putin de 3,48 lei in septembrie pana la aproape 3,67 lei zilele trecute. Si asta in conditiile in care banca centrala sustine ca din octombrie nu a mai intervenit deloc in piata valutara.

"Presiunea pe depreciere din partea importurilor a fost destul de mare anul acesta. Pentru noiembrie si decembrie anticipam chiar o crestere a deficitelor comerciale, la peste un miliard de euro lunar", a spus Ionut Dumitru, head of research in Raiffeisen Bank. El estimeaza un deficit comercial de 7,6 miliarde de euro pentru anul acesta, care va impinge deficitul de cont curent la 8,7% din PIB. Dealerii spun ca cererea mai mare de valuta din partea importatorilor a aparut mai tarziu anul acesta (noiembrie in loc de octombrie), dar s-a prelungit pana la sfarsitul lui decembrie, ceea ce nu se intampla in anii trecuti. In aceste conditii, remiterile mari ale muncitorilor din strainatate nu au mai reusit sa acopere cererea de valuta.

La finele lunii octombrie, datoria externa pe termen mediu si lung a Romaniei a ajuns la 23,5 mld. euro, cu 5,2 mld. euro mai mult decat in urma cu un an.

Tot la sfarsitul lui octombrie, rezervele totale ale BNR au fost de 18 miliarde de euro, in crestere cu 7 miliarde fata de octombrie 2004. Pentru intreg anul 2005, estimarea oficiala pentru deficitul de cont curent este de 6,3 miliarde de euro (8,1% din Produsul Intern Brut), conform datelor prezentate de Comisia Nationala de Prognoza. Spre comparatie, deficitul extern a atins anul trecut valoarea de 5,1 miliarde de euro (8,7% din PIB).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO