Eveniment

Deficitul sistemului de pensii publice explodează după reducerea CAS: până în 2017 va ajunge la -21 mld. lei

Deficitul sistemului de pensii publice explodează după...

Autor: Claudia Medrega

08.07.2014, 00:05 1529
Deficitul sistemului de pensii publice va ajunge în 2017 la aproximativ 21 mld. de lei (circa 2,7% din PIB) în urma reducerii contribuţiilor de asi­gurări sociale (CAS) cu 5 puncte procentuale la angajatori, nivelul fiind de 21 de ori mai mare decât în 2008.

„Reducerea CAS va avea un impact semnificativ asupra poziţiei financiare a sistemului de pensii publice. În prezent, aceasta este una foarte precară, caracterizată de un deficit structural consistent, cheltuielile bugetare cu pensiile fiind nesustenabile în raport cu contribuţiile încasate“, consideră Consiliul Fiscal.

Bugetul de pensii are deja un deficit mare, care este „acoperit“ în fiecare an de subvenţii acordate de la bugetul de stat. Analiştii economici au avertizat de nenumărate ori că aceasta este o problemă gravă a economiei şi societăţii româneşti.

Problema deficitului la fondul de pensii este greu de rezolvat în condiţiile în care numărul de pensionari (de circa 5,4 milioane de persoane) îl depăşeşte pe cel al salariaţilor (de 4,4 milioane de persoane) care cotizează lunar procente semnificative din salariu pentru a alimenta bugetul de pensii.  Raportul dintre numărul de contributori şi nu­mărul de pensionari este subunitar în România, fiind al doilea cel mai nefavorabil din Uniunea Europeană, după Danemarca. Mai mult, consi­derând şi efectele procesului de îmbă­trânire a populaţiei, îngrijorările deja existente privind sustenabilitatea pe termen mediu şi lung a sistemului de pensii publice sunt de natură să se agraveze, atenţionează Consiliul Fiscal.

Anul trecut, deficitul sistemului de pensii publice a fost de 11,7 mld. lei (1,86% din PIB). În urma reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, începând cu 1 octombrie, deficitul va urca în acest an la aproape 13 mld. lei, iar în 2015 va ajunge la 19 mld. lei.

Anul viitor, veniturile bugetului asigurărilor sociale va coborî la minimul ultimilor cinci ani, de 34,5 mld. lei, în timp ce cheltuielile vor atinge un vârf de 53,5 mld. lei, potrivit estimărilor Consiliului Fiscal.

În 2016, deficitul bugetului de pensii va urca la 20,8 mld. lei, iar în 2017 nivelul va trece de 21 mld. lei.

După ajustarea contribuţiilor la angajatori, deficitul va fi cu aproximativ 7 mld. de lei mai ridicat decât în ipoteza menţinerii cotelor actuale de CAS, susţine Consiliul Fiscal.

Pierderea netă de venituri în urma reducerii CAS este estimată de Consiliul Fiscal la 800 mil. lei în 2014, 5 mld. lei în 2015, 5,4 mld. lei în 2016 şi 5,77 mld. lei în 2017.

Nivelul agregat al contribuţiilor sociale din România este ridicat. Iar din perspectiva strictă a nivelului contribuţiilor pentru sistemul de pensii, România este pe prima poziţie în Europa Centrală şi de Est cu 31,3%, din care 20,8% suportată de angajator şi 10,5% suportată de angajat.

Însă, nivelul contribuţiilor sociale nu poate fi privit separat de nivelul cheltuielilor pe care trebuie să le finanţeze. Iar în cazul României presiunile din partea cheltuielilor, mai ales a celor legate de sistemele de pensii şi de asigurări de sănătate, apar drept ridicate, atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung, ca urmare a unor rate de suport contributori/beneficiari foarte defavorabile, în viziunea Consiliului Fiscal.

În condiţiile creşterii deficitului la bugetul de pensii şi deficitul bugetului consolidat se poate apropia Ñpericulos„ de pragul de declanşare a procedurii de deficit excesiv (3% din PIB), fără identificarea unor măsuri compensatorii de amploare, concretizate în majorări sau extinderi de bază de impozitare şi/sau reducerea unor cheltuieli, avertizează Consiliul.

Deficitul bugetului consolidat ar urma să fie redus anul viitor la 1,4% din PIB, de la 2,2% din PIB în 2014, potrivit Programului de convergenţă transmis la Bruxelles.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO