Eveniment

Denumiri protejate pentru bauturi alcoolice

26.04.2004, 00:00 177



Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale a stabilit lista cu denumirile geografice protejate si recunoscute in Romania pentru bauturi spirtoase, astfel incat sa fie inregistrate in conformitate cu reglementarile europene.



Lista cuprinde trei categorii de bauturi: tuica (horinca, turt), rachiu de fructe (palinca) si rachiu de vin (vinars). Statul ungar a incercat, fara succes, acum doi ani sa impuna palinca drept produs traditional maghiar, in timp ce statul bulgar a facut demersuri pentru a determina UE sa accepte rachiul si mastica ca produse bulgaresti.



Aceasta este cea de-a doua lista cu indicatiile geografice si denumirile geografice protejate si recunoscute in Romania, dupa cea pentru produsele alimentare care contine 76 de denumiri. Printre acestea se numara laptele Cedra de Apuseni, casul de Baschiu, branza de Manastur cascavalul de rucar, telemeaua de Huedin, carnatii de Plescoi, sau magiunul de prune de Raureni.



Conform reglementarilor europene, un produs protejat poate avea o distributie regionala (pot exista mai multe produse similare, in tari diferite ale Uniunii, dar acestea vor fi vandute numai pe o piata restransa), nationala si europeana (pe piata UE poate fi comercializat un singur produs cu o anumita denumire traditionala, iar alti agenti economici care doresc sa fabrice produsul respectiv cu aceeasi denumire trebuie sa cumpere licenta).



Pentru inregistrarea produselor traditionale se ia in calcul atat existenta anterioara a unor produse cu aceleasi denumiri, cat si a unor procedee de fabricatie sau a unui continut identic. Un alt element important este ca aceste produse sa fie traditionale, cu o piata deja consacrata.
miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO