Eveniment

Depozitele la ING Bank sunt garantate in limita a 100.000 EURO

09.10.2008, 19:16 588

Plafonul de garantare a depozitelor a crescut de la 38.000 de euro la 100.000 de euro, in urma deciziei luate de banca centrala a Olandei si anuntata de catre ministrul de finante, Wouter Bos in data de 7 octombrie 2008.

ING Bank Romania, avand statut de sucursala a ING Group, este supervizata direct de catre banca centrala a Olandei si se supune reglementarilor acesteia. De la 1 ianuarie 2007, de cand Romania a intrat in UE, ING Bank nu a mai platit contributii la Fondul de Garantare a Depozitelor, ci a inceput sa contribuie la schema de garantare din Olanda. Banca are peste 600.000 de clienti de retail.
Acelasi plafon este valabil si pentru clientii Garanti Bank Romania, unul dintre jucatorii mici de pe piata. "Ca sucursala a Garanti Bank International N.V. din Olanda, Garanti Bank Romania se supune schemei de garantare a depozitelor din aceasta tara. Acest nivel de garantare se aplica tuturor depozitelor si conturilor curente", a declarat Okan Yurtsever, director de retail banking.
Pentru bancile inregistrate in Romania, plafonul de garantare ar urma sa urce de la 20.000 la 50.000 de euro, in conformitate cu decizia adoptata de ministrii de finante din Uniunea Europeana, dupa cum a anuntat premierul Calin Popescu-Tariceanu.
Din momentul in care Germania a anuntat ca garanteaza integral depozitele, a aparut o presiune in lant asupra bancilor din Austria si mai departe a celor din Europa Centrala si de Est pentru a lua decizii similare.
Ministerul Finantelor de la Budapesta a anuntat ca va trimite Parlamentului un proiect de act normativ conform caruia statul va garanta 100% depozitele din tara vecina, dupa ce Austria a facut un anunt similar.
De asemenea, guvernul Slovaciei a luat decizia ca depozitele bancare sa fie garantare integral de catre stat. Tarile din apropierea Germaniei au reactionat astfel pentru a preveni o migrare a banilor spre bancile germane, in actualul context de neincredere in sistemele bancare.
Danemarca si Suedia au stabilit de asemenea garantarea deplina a depozitelor bancare. La randul sau, Bulgaria a anuntat ca va aplica noul plafon de 50.000 de euro stabilit la nivelul ministrilor de finante din tarile membre ale UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO