Eveniment

Deutsche Bank: Aderarea Romaniei la UE in 2007 - un scenariu foarte ambitios

23.01.2003, 00:00 9

Aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana in 2007 este un obiectiv foarte ambitios, care poate fi realizat numai in cel mai optimist scenariu posibil, se arata in cel mai recent raport al Deutsche Bank privind perspectivele extinderii UE.
Termenul avansat de Uniunea Europeana pentru cele doua state reprezinta un semnal pozitiv, dar declaratiile oficialilor europeni nu contin un angajament ferm, se precizeaza in raport.
Un raport anterior al Deutsche Bank indica faptul ca Romania si Bulgaria vor fi pregatite din punct de vedere economic sa adere la Uniunea Europeana peste aproximativ sapte ani, intrucat cele doua tari nu pot recupera mai devreme de aceasta perioada, chiar in cazul unei cresteri economice sustinute, diferentele fata de celelalte state candidate.
De asemenea, integrarea nu poate avea loc inaintea de finalizarea negocierilor de aderare, iar Romania a incheiat, pana in prezent, 16 capitole din 30, spre deosebire de Bulgaria, care a incheiat 23.
Romania va trebui sa imbunatateasca in continuare mediul de afaceri pentru a creste gradul de acoperire a deficitului de cont curent prin investitii straine directe, recomanda analistii bancii germane.
Ei considera ca Romania are nevoie sa majoreze gradul de finantare a deficitului de cont curent prin investitii straine directe, aflat in prezent la 50-60%, mai ales ca volumul investitiilor straine va scadea o data cu finalizarea procesului de privatizare.
Deutsche Bank estimeaza ca plata datoriei externe nu va ridica probleme autoritatilor romane, pe termen scurt. Cu toate acestea, reformele structurale trebuie continuate pentru ca economia sa poata face fata presiunilor externe pe termen lung, se mai arata in studiu.
Expertii germani apreciaza ca pozitive evolutiile politice si economice din ultima vreme, ilustrate si de cresterea ratingurilor acordate Romaniei de agentiile de evaluare financiara.
Dupa o recesiune de cativa ani, incheiata in 2000, cresterea economica  a fost reluata in ritm de 4-5% pe an, rata pe care Deutsche Bank mizeaza si in urmatorii doi ani. De asemenea, studiul mentioneaza reducerea ratei inflatiei de la peste 40% la sub 20% in ultimii doi ani.
Cresterea economica de anul trecut este estimata la 4% in 2002 si 4,5% in acest an, nivelurile fiind printre cele mai ridicate in randul statelor candidate. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO