Eveniment

Deutsche Bank vede o crestere economica mai mare, dar si o accelerare a deficitului extern

Deutsche Bank vede o crestere economica mai mare, dar si o accelerare a deficitului extern

Click pentru imaginea marita

26.03.2007, 18:12 15

Deficitul de cont curent, care masoara iesirile nete de valuta din tara, va fi de circa 12,5% din PIB anul acesta, fata de 10,3% din PIB anul trecut, considera analistii de la Deutsche Bank Research, divizia de cercetare a celei mai mari banci germane. De altfel, estimarea de 12,5% reprezinta o rectificare a vechii prognoze a germanilor, care arata un deficit extern de 10,9% pentru 2007.
Cu alte cuvinte, Deutsche Bank a revizuit in sens negativ perspectivele privind deficitul de cont curent al Romaniei, estimat la aproape 14,4 mld. euro. Anul trecut, acesta a fost usor sub 10 mld. euro, in crestere cu 45% fata de 2005. Analistii Deutsche considera ca deficitul extern va creste din nou cu acelasi ritm si anul acesta, in conditiile in care specialistii FMI avertizeaza ca un asemenea nivel este periculos si nesustenabil pentru economie.
Estimarile privind deficitul de cont curent al Romaniei anul acesta tind catre 11%-12% din PIB (nivel record), FMI avand o prognoza de 12%, banca italiana UniCredit - de 11,5%, iar cea austriaca Raiffeisen - de 11%. Cea mai optimista estimare ramane cea a Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), care vede un deficit de cont curent de 10,4% din PIB anul acesta, cu peste doua puncte procentuale (adica 2,4 miliarde de euro) sub estimarile Deutsche Bank.
Chiar si CNP si-a majorat recent estimarile privind dezechilibrul extern de anul acesta, de la 9,2% din PIB la 10,4%, motivandu-si decizia prin cresterea puternica a importurilor, fara semne de incetinire.
"Prognoza preliminara de primavara contine o noua rectificare a estimarii deficitului de cont curent, la 10,6% din PIB, oricum, sub 11%", a declarat pentru ZF Ion Ghizdeanu, presedintele CNP.
Cresterea deficitului extern aduce mai aproape momentul in care investitorii ar putea lua decizia de iesire de pe piata, cu efecte de potentiala corectie la nivelul cursului de schimb. Daca anul acesta riscurile in acest sens sunt caracterizate de majoritatea analistilor drept reduse, anul viitor situatia
s-ar putea agrava, daca deficitul isi continua trendul de crestere relativa la PIB. De altfel, toate institutiile internationale si marile banci care au publicat anul acesta estimari privind Romania au trecut deficitul de cont curent ca principala problema a economiei. Cauza acestuia o constituie cererea puternica, din care majoritatea este satisfacuta din importuri. Deficitul comercial in crestere este principalul motor al deficitului de cont curent, din cauza faptului ca oferta locala (in principal, productia industriala) nu poate face fata cererii masive.
In acelasi timp, analistii Deutsche Bank au revizuit in sens pozitiv si estimarile privind cresterea economica de anul acesta, de la 6% la 6,5%, aliniindu-se astfel la prognoza oficiala a Romaniei (CNP). Anul trecut, cresterea economica a fost de 7,7%, beneficiind de o crestere de 20% in constructii si de o revenire a productiei industriale dupa anul modest din 2005.
In afara cresterii economice si a deficitului extern, Deutsche Bank isi pastreaza neschimbat scenariul macroeconomic pentru Romania. Conform analistilor bancii, rata somajului va creste anul acesta de la 5,4% in 2006 la 6,2%, iar rata inflatiei va fi de 5,8% la finele anului, peste tinta BNR. In schimb, inflatia medie va cobori de la 6,6% anul trecut la 5,5% in acest an.
Investitiile straine vor fi de aproximativ 5,2-5,3 mld. euro, in scadere fata de recordul istoric de 9,1 mld. euro de anul trecut, iar cursul valutar mediu va fi de 3,5 lei pentru un euro. In acelasi timp, Deutsche vede posibil un deficit bugetar de 3,2% din PIB, peste tinta de maxim 2,8% a Guvernului. Depasirea pragului de 3% din PIB pentru deficitul bugetar este posibila si in viziunea Comisiei Europene, care a avertizat recent Guvernul pe aceasta tema. Cresterea si mentinerea deficitului public peste acest plafon ar putea pune in pericol calendarul de adoptare a euro, spuneau atunci autoritatile de la Bruxelles, pe langa presiunile suplimentare induse cererii interne.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO