Eveniment

Dezbaterea legii bugetului in Parlament: Incoltit de parlamentari, Vladescu a ridicat din umeri: „Din pacate, nu pot. N-am bani!” Cum vede Vladescu viitorul fiscal al Romaniei?

Dezbaterea legii bugetului in Parlament: Incoltit de parlamentari, Vladescu a ridicat din umeri: „Din pacate, nu pot. N-am bani!”
07.01.2010, 23:27 17

"Si eu sunt dezamagit de buget. As fi vrut sa pot face un altfelde buget, sa am disponibil pentru cheltuieli de capital 8% din PIB,sa putem sa dam pentru modernizarea Sanatatii 1-2 procente, samajoram pensiile macar cu inflatia in acest an si pensiile micipoate mai mult, sa putem sa cream locuri de munca prin programeactive. Si va pot face o lista foarte lunga de dezamagiripersonale. Din pacate, nu pot. Si, cand spun ca nu pot, nu inseamnaca nu se va putea niciodata. E ceva care astazi nu se poate pentruca avem niste restrictii", a spus Vladescu.

Bugetul pe 2010, negociat cu FMI, prevede o crestere economicade 1,3%, venituri de 31,3% din PIB, in crestere cu 9,9 mld de lei,cheltuieli de 37,3% din PIB, in crestere cu 3,7%, cu un deficit de5,9% din PIB-ul de 538,9 mld. lei.

Ministrul a respins si calificativele doctrinare pe caredeputatii si senatorii l-au pus bugetului: prea de stanga sau dedreapta.

"Este un buget neutru politic din care 40% mi-a fost impus dincauza angajamentelor anterioare privind majorarea pensiilor sidiminuarii contributiilor sociale", a afirmat ministrul, atacandvoalat fosta guvernare liberala, din care a facut si el parte panain 2007, cand a fost inlocuit la conducerea Finantelor de VarujanVosganian.

Vladescu a raspuns ieri deputatilor si senatorilor timp deaproape trei ore la intrebari despre buget, insa tonulparlamentarilor a fost mai mult condescendent comparativ cuagresivitatea audierilor similare din ultimii ani, desi la unmoment dat ministrul a fost acuzat de aroganta.

"Veti fi arogant, ca si fostii ministri?", l-a intrebatdeputatul PSD Petre Petrescu. Vladescu i-a raspuns: "Veti vedea canu sunt, desi uneori par", afirmand apoi ca are mereu usa deschisapentru parlamentari.

Vladescu are inca premisele unei relatii bune cu fostii saicolegi liberali, insa zilele urmatoare de discutii se anunta destulde grele, de vreme ce deputatii PNL vor trage tare sa obtina unacord pentru diminuarea CAS cu 10%, in conditiile in care ministrula amenintat ca va demisiona daca aceasta masura va trece.

Nu, cu zambetul pe buze

El a spus de altfel ca nu sunt bani nici pentru majorareapensiilor cu 100 de lei, nici pentru majorarea bugetului Sanatatiide la 3,8% la 4% din Produsul Intern Brut, propuneri care au fostavizate la mijlocul saptamanii de comisiile de specialitate dinlegislativ.

Ministrul le-a vorbit social-democratilor despre o reformare asistemului fiscal in sensul suprataxarii averilor mari si acaptarii mai multor bani de la o categorie care pentru moment nuproduce, dar are potential: agricultorii, pe care vrea sa-i vada cadispar "in forma actuala" si ca renasc ca fermieri.

Cum vede Vladescu viitorul fiscal alRomaniei

Ministrul finantelor le-a cerut parlamentarilor in prezentareasa sa reflecteze la un nou sistem de taxe si impozite care sa poataraspunda nevoilor unei Romanii moderne, in conditiile in caresistemul social este construit pe un model european, dar veniturilebugetare sunt departe de media UE: daca pe 2010 sunt prevazutevenituri de 31,3% din PIB, media UE este de 35%.

Din aceasta cauza, explica ministrul, nu se pot faceinvestitii.

"Aici este cea mai mare slabiciune a bugetului, 6,5% din PIBpentru investitii, incluzand fondurile nerambursabile nu corespundnevoilor unei tari de 250.000 de kilometri patrati. Suma alocatapentru investitii este mai mica decat deficitul bugetar. Daca s-arface investitiile si s-ar mari bugetelor ministerelor pentruinvestitii atunci deficitul ar ajunge la 10-12%, ceea ce esteinacceptabil", a spus ministrul parlamentarilor.

Despre suprataxare, cu un ministru liberal

Ce solutii concrete ar putea veni pentru a mari nivelulincasarilor bugetare la 35% din PIB?

Vladescu a fost de acord cu propunerea unui social-democrat cuimpozitarea averilor mari, masura care se aplica de pilda inFranta, in conditiile in care romanii si-au luat un avant destul demare in a face cheltuieli pe care economic nu si le pot permite,cumparandu-si case si masini.

Dupa audierea ministrului, parlamentarii au continuat ieri votulasupra bugetului fiecarei institutii de stat in parte si ale celor3.000 de amendamente propuse de parlamentari.

Averea lui Vladescu

Sase apartamente cu valoarea de peste 750.000 deeuro

Doua autoturisme si doua motociclete (Harley-Davidson siHusaberg)

Ceasuri si tablouri de aproape 55.000 de euro si o pendulain valoare de 50.000 de euro

Arma de vanatoare si pistol (1.500 de euro)

Aproximativ 100.000 de euro in conturi

Datorii de peste 310.000 de euro

Venituri de peste 400.000 de lei obtinute anul trecut, ceimai multi bani fiind castigati in cadrul CA al CEC Bank si la sefiaunei comisii a Fondului Proprietatea

Cu ce raspunsuri a venit Vladescu in fataparlamentarilor

  • Impozitarea averilor mari poate fi o solutie la regandireasistemului de fiscalitate al Romaniei
  • Taxa fast-food este doar o idee
  • Impozitarea agriculturii "la negru"
  • Nu sunt bani pentru diminuarea CAS si majorarea pensiilor si abugetului sanatatii. Daca scaderea CAS trece, demisionez
  • Unele spitale ar trebui desfiintate, altele trecute insubordinea autoritatilor locale
  • E nevoie de regandirea sistemului fiscal din Romania
  • Se duc multi bani in pensii. Din sistemul de pensii ies inprincipal cei cu venituri foarte mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO