Eveniment

Din 1 iulie, veniturile vor fi stabilite in lei noi

03.06.2005, 20:01 17

Incepand cu 1 iulie, cand intra in circulatie leii noi, veniturile din salarii, pensii, indemnizatii sau din alte surse vor fi stabilite in noua moneda, ca urmare a denominarii, potrivit unei ordonante de urgenta adoptata de Guvern. Astfel, veniturile actuale se convertesc in noua moneda prin impartirea sumelor respective la 10.000. Actul normativ stabileste modalitatea de rotunjire, pana la un leu, a veniturilor rezultate in urma impartirii: in cazul fractiunilor de peste 50 de bani inclusiv, se rotunjeste, prin adaos, pana la un leu, iar ceea ce este sub 49 de bani se anuleaza. Exceptie de la rotunjire fac salariile de baza, soldele de grad si de functie, salariul acordat pentru functia indeplinita si salariul pentru gradul profesional al politistilor, indemnizatiile acordate magistratilor si functiilor de demnitate publica, pensiile si indemnizatiile de somaj. Aceste venituri vor fi convertite in lei noi prin rotunjire pana la un leu in favoarea persoanei care beneficiaza de drepturile respective. De exemplu, in cazul unui salariu care acum este de 6.931.000 de lei va fi echivalat cu 694 de lei noi. Vor fi rotunjite, tot prin adaos, obligatiile si retinerile din salariu - CAS, somaj, impozite.

De pilda, in cazul in care angajatului i se retine acum un impozit din salariu de 714.547 de lei, dupa conversie i se vor retine 72 de lei noi. Nu se va recurge la rotunjire in cazul elementelor de calcul utilizate pentru determinarea (calcularea) veniturilor, precizeaza ordonanta de urgenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO