Eveniment

Din acest an, companiile platesc mai mult cu 19% pentru achizitiile imobiliare

08.01.2008, 17:49 13

Plati mai mari pentru companiile care fac achizitii in real estate, necesitatea finantarii unor sume blocate din TVA, rambursari intarziate ale acestei taxe, dar si posibilitatea unor plati pentru achizitii efectuate, dat nefacturate anul trecut - acestea sunt principalele efecte ale eliminarii taxarii inverse cu TVA in cazul investitiilor imobiliare de catre firme.
Finantele au eliminat procedura de taxare inversa cu TVA in cazul achizitiilor de proprietati imobiliare de catre companii, masura intrand in vigoare la 1 ianuarie anul acesta. Practic, noua procedura presupune plata TVA de catre firmele care achizitioneaza proprietati imobiliare (atat constructii, cat si terenuri) si apoi rambursarea TVA catre acestea, dupa un control al Fiscului. Firmele care fac acum achizitii imobiliare trebuie sa plateasca in plus fata de anul trecut si TVA de 19%.
"Principalul impact al masurii va fi necesitatea finantarii TVA pentru perioada de timp pana la rambursare. Acoperirea acestor sume nu va fi o sarcina usoara. Pentru piata, nu este o masura buna, companiile fiind acum nevoite sa plateasca in plus", a comentat pentru ZF Ionut Bordei, partener in cadrul companiei de consultanta imobiliara Eurisko.
Gabriel Biris, avocat specializat in fiscalitate la casa Biris Goran, spune ca noua masura va avea si alte efecte.
"In primul rand, companiile care achizitioneaza imobile vor plati mai mult si vor astepta apoi rambursarea. Aceasta creste costul investitiilor imobiliare. Apoi, va creste semnificativ numarul si valoarea cererilor de rambursare de TVA. In conditiile posibilitatilor limitate de control ale Fiscului, vor aparea intarzieri ale rambursarilor de TVA peste 45 de zile, cat este prevazut in lege", spune Biris.
Din acest motiv, bugetul public ar putea fi obligat sa plateasca penalitati catre companiile carora nu le-a rambursat TVA in termenul legal de 45 de zile. "Masura de taxare inversa a fost initial introdusa pentru a reduce fraudele la rambursarea de TVA. Eliminarea acesteia va aduce o crestere exponentiala a fraudelor la rambursarea taxei pe valoarea adaugata", a mai precizat Biris.
Nu in ultimul rand, din cauza intrarii in vigoare a noii masuri la 1 ianuarie, poate aparea situatia unor plati de TVA pentru achizitii imobiliare facute anterior de companiile locale. In cazul proprietatilor imobiliare achizitionate in rate, toate sumele care nu au fost facturate anul trecut sunt purtatoare de obligatii de TVA conform noului regim fiscal.

Doua formulare noi pentru TVA
Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va introduce doua formulare pentru declararea livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii, in cazul firmelor scutite de TVA, inscrise pana in prezent pe un singur formular, iar termenul de depunere va fi devansat de la 1 martie la 25 februarie. Fiscul a elaborat un proiect de act normativ privind aprobarea modelului si continutului formularelor de declaratii informative, pentru firmele scutite de TVA, cu o cifra de afaceri mai redusa de 10.000 de euro, respectiv cuprinsa intre 10.000 si 35.000 de euro. Romania, in calitate de stat membru al UE, trebuie, de la 1 ianuarie 2007, sa calculeze si sa raporteze Comisiei Europene baza de TVA pentru calculul resursei TVA din fiecare an bugetar, potrivit regulamentelor comunitare obligatorii si direct aplicabile de la data aderarii, a anuntat ANAF. Romania a obtinut o derogare si aplica scutire de TVA pentru firmele cu un plafon al cifrei de afaceri anuale de 35.000 de euro. Potrivit legislatiei in vigoare, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care au realizat o cifra de afaceri de pana la 10.000 de euro, trebuie sa transmita valoarea livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii efectuate catre persoane inregistrate si catre persoane neinregistrate, inclusiv taxa pe valoarea adaugata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO