Eveniment

Din Italia in Kenya, presa aduce elogii Suveranului Pontif

04.04.2005, 19:44 13

Din Italia si Polonia in Kenya ori Orientul Mijlociu, presa scrisa si audio-vizuala si-a luat ramas bun de la Papa Ioan Paul al II, un Papa istoric dupa cum l-au numit ziaristii. Presa a remarcat paradoxul dintre deschiderea sa fata de politica si conservatorismul in materie de morala crestina. Aproape fara exceptie, ziaristii au subliniat rolul pe care Sfantul Parinte l-a avut in caderea regimului comunist si daruirea cu care a militat pentru toleranta religioasa.
POLONIA: In tara de origine a Suveranului Pontif, cotidianele au publicat editii speciale distribuite in fata bisericilor. Este cazul principalelor ziare poloneze, Gazeta Wyborcza, Rzeczpospolita si Fakt, care in conditii normale nu apar duminica. "S-a intors la Dumnezeu", titra pe prima pagina ziarul Fakt, exprimandu-si speranta ca Suveranul Pontif sa fie inhumat in tara natala. "Pentru noi ar fi cea mai pretioasa comoara", continua publicatia, citandu-l pe preotul Janusz Bielanski, de la catedrala Wawel (Cracovia), unde sunt inmormantati regii Poloniei. Ziarele poloneze subliniaza atasamentul Papei fata de tara sa natala si rolul jucat in caderea regimului comunist.
ITALIA: "Ciao papa Karol"- astfel si-a luat presa italiana ramas bun de la Suveranul Pontif, care a subliniat raporturile privilegiate dintre Suveranul Pontif si tineri, pe intreaga durata a pontificatului sau de 26 de ani. "Adio Wojtyla" - numele de familie purtat de Sfantul Parinte inaintea desemnarii drept Papa - titreaza La Repubblica, care publica pe prima pagina o fotografie a Papei imbratisand un copil. "Lumea il plange pe Papa. S-a stins din viata spunand Amin", scrie cotidianul, care consacra jumatate dintre cele 67 de pagini mortii lui Ioan Paul al II-lea. O fotografie a Papei Ioan Paul al II-lea imbratisand o fetita este publicata pe prima pagina a cotidianului La Sicilia, cu titlul "Ciao papa Karol". "Papa care a schimbat lumea", scrie jurnalul Corriere della Sera, reamintind ca "agonia Papei s-a sfarsit sambata si ca ultima sa fraza a fost una de multumire pentru tinerii care se rugau pentru el in Piata Sfantul Petru.
FRANTA: "Lumea catolica este in doliu" titra Le Monde, care a consacrat mai multe pagini disparitiei Suveranului Pontif. Articolul principal din prima pagina era insotit de o fotografie din Piata Sfantul Petru care infatisa peste 100.000 de oameni veniti sa se roage pentru Suveranul Pontif. Le Figaro titra sobru "Jean Paul II 1978-2005". Articolele informative erau insotite de comentarii elogioase la adresa celui care a fost liderul spiritual al Bisericii Catolice. Le Parisien aprecia ca prin Papa Ioan Paul al II-lea "Biserica Romano-Catolica a devenit o forta morala care conteaza si de care se tine cont". Ziarul catolic La Croix elogia un Papa "care a construit poduri intre comunitati si tari, de la Est la Vest si de la Nord la Sud, dincolo de conflicte si de ideologii".
SPANIA: Ziarele salutau un Papa care a schimbat istoria secolului XX "carmuind corabia Sfantului Petru cu un brat puternic", sublinia El Mundo. "Un papa charismatic, care si-a cerut scuze pentru erorile istorice ale Vaticanului, cum ar fi sclavia, inchizitia, holocaustul, cruciadele sau greselile stiintifice", a continuat ABC.
PORTUGALIA: Diario de Noticias reaminteste ca "indiferent daca Papa nu era un om modern, el folosea destul de eficient impactul televiziunii". Presa portugheza remarca paradoxul dintre o viziune extraordinara si tendinte radical conservatoare.
MAREA BRITANIE: Presa britanica ii aduce un omagiu "celui care a avut capacitatea extraordinara de a comunica dimensiunea umana a mesajului lui Hristos", remarca The Observer.
SERBIA: Tara majoritar ortodoxa, presa evidentiaza rolul jucat de Ioan-Paul al II-lea la caderea comunismului si opozitia lui fata de interventia NATO in Serbia si de razboiul din Irak.
KENYA: Presa kenyana i-a adus un ultim omagiu "acestui Papa care iubea Africa", subliniaza publicatia The Standard. Papa a vizitat de trei ori Kenya, tara in care crestinii reprezinta doar un sfert din populatie.
ORIENTUL MIJLOCIU: Numeroase publicatii consacra prima pagina decesului Sfantului Parinte, reamintind pozitiile sale in favoarea cauzei palestiniene. Fapt fara precedent, principalele televiziuni arabe, Al-Jazeera si Al-Arabiya, au transmis numeroase stiri despre starea Papei, iar televiziunea egipteana a difuzat o emisiune speciala despre viata lui, reamintind de "actiunile in favoarea pacii, in special in Orientul Mijlociu, de vizitele in Israel, Egipt si Siria".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO