Eveniment

Dispar casele de sănătate şi asiguraţii care nu plătesc

Dispar casele de sănătate şi asiguraţii care nu plătesc

Autor: Ioana David

03.07.2012, 00:08 1146

Casele de asigurări de sănătate vor dispărea, în locul acestora urmând să fie înfiinţate 10-12 societăţi mutuale de asigurări cu minimum un milion de asiguraţi, potrivit unui proiect de lege din domeniul sănătăţii ce urmează să fie lansat în dezbatere publică.

"Pentru a realiza un sistem în care asiguraţii să aibă controlul, una dintre propuneri a fost de a reorganiza casele actuale de asigurări de să­nă­tate în societăţi mutuale. Fiecare ce­tă­ţean depune o adeziune ca membru asociat în momentul în care se formează societatea", a spus Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii.

Nu se înţelege însă de ce vor avea asiguraţii mai mult control în condiţi­ile în care şi în sistemul actual ei sunt reprezentaţi în consiliul de administraţie al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Totodată, Cepoi a mai spus că prin noua lege se va urmări creşterea numărului celor care plătesc, astfel încât să nu mai existe persoane asigurate fără să contribuie la fondul să­nătăţii.

Spre deosebire de un alt proiect din domeniu lansat în dezbatere publică la începutul anului şi care propunea retragerea aproape totală a statului, noua lege este mai conservatoare, păstrează statul ca jucător important în sistem, însă le lasă priva­ţilor o plajă mai largă de acţiune decât au în prezent. Cu toate acestea multe dintre prevederi urmează să fie validate de Guvern, ministrul Vasile Cepoi spunând că varianta finală va fi o decizie politică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO