Eveniment

Disputa analiştilor bancari pe „succesul” obligaţiunilor

Autor: Andreea Mioara Neferu

28.11.2010, 23:20 18

"Emisiunea de obligaţiuni în euro pe trei ani a fost un succes,cum era de aşteptat, fiind suprasubscrisă", titrează analiştii BCR,într-un raport. "Nu putem considera această licitaţie drept unadevărat succes", este verdictul ING Bank.

Între aceste două aprecieri "extreme", Raiffeisen vine cu oevaluare moderată: "Emisiunea poate fi considerată un succes avândîn vedere maturitatea mai lungă". Fapt este că Finanţele au vândutjoi pe piaţa internă obligaţiuni în euro pe trei ani, la unrandament de 4,8%, reuşind să strângă 1,3 mld. euro faţă de o sumăprogramată de 1 mld. euro.

Dincolo de presupusa independenţă a comentariilor emise deanalişti, coincidenţa face ca orientarea aprecierilor menţionate săcoincidă cu poziţia băncilor respective la licitaţia de joi.Astfel, potrivit unor surse de pe piaţă, BCR - care are cea maigeneroasă evaluare, a fost şi cel mai mare investitor, având derostogolit 500 mil. euro din împrumutul precedent care ajungeastăzi la scadenţă. De cealaltă parte, ING, care păstrează tonulcritic la adresa operaţiunilor derulate de Finanţe, nu ar ficumpărat deloc titluri în euro din această emisiune, cum nucumpărase nici anul trecut. În schimb, Raiffeisen a fost unuldintre cei mai mari patru investitori, potrivit surselorinvocate.

În timp ce BCR scrie fără rezerve despre "suprasubscriere" - cuma şi fost din punct de vedere tehnic, Raiffeisen notează că de faptprincipalii investitori au fost bănci locale, care şi-au reînnoitexpunerea faţă de stat în lipsa alternativelor de plasament, şi căîmprumutul este ceva mai mic faţă de suma scadentă astăzi (1,5 mld.euro cu tot cu dobânzi). ING remarcă "sec" că suma esteinsuficientă. "Este totuşi un pas mic către ajustarea a două punctecheie slabe ale datoriei publice: pondere mare a datoriei emise învalută şi o scadenţă medie scurtă."

Pe lângă aceste comentarii, surse de pe piaţă afirmă că succesulemisiunii a fost asigurat şi prin discuţiile angajate de BNR cucele mai mari bănci.

Bogdan Drăgoi, secretar de stat în Finanţe, insistă peextinderea maturităţii obligaţiunilor în euro de la un an la treiani, reiterând poziţia conform căreia existau oricum rezerve delichiditate. "Drept dovadă că MFP avea buffer este că decontareaveche se va face luni dimineaţa, iar sumele subscrise joi urmeazăsă fie vărsate în cursul după-amiezii de luni", a spus Drăgoi,citat de Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO