Eveniment

Doar 6,8 milioane de romani vor mai munci in 2050, mai putin cu o treime fata de 2005

Doar 6,8 milioane de romani vor mai munci in 2050, mai putin cu o treime fata de 2005

Click pentru imaginea marita

06.06.2007, 20:04 20

Populatia activa a Romaniei va scadea cu 32% pana in 2050, la aproximativ 6,8 milioane de persoane, fapt care va avea implicatii grave in economie, potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetari Demografice (CCD) din cadrul Institutului National de Cercetari Economice (INCE) al Academiei Romane.
Nu doar numarul, ci si ponderea populatiei active in totalul locuitorilor se va reduce la 41%, fata de 46% in prezent, in cazul in care fertilitatea se va metine la nivelul inregistrat in ultima perioada, de 1,3 copii la o familie.
In aceeasi perioada, specialistii estimeaza ca populatia totala a Romaniei se va reduce la aproximativ 16,7 milioane de locuitori, comparativ cu 21,6 milioane, cat s-au inregistrat la sfarsitul anului 2005.
Cifra este foarte apropiata de cea calculata de Eurostat, biroul statistic al Uniunii Europene, care arata ca la jumatatea secolului in Romania vor mai locui 17 milioane de persoane.
"Aceasta evolutie este comuna majoritatii statelor europene, iar guvernele sunt preocupate de gasirea unei solutii pentru cresterea natalitatii", spune Mihai Horga, reprezentant al Fondului ONU pentru Populatie.
Solutie pe care ministrul muncii, Paul Pacuraru, spune ca trebuie sa o cautam in tarile Uniunii Europene.
"Trebuie facut un inventar al politicilor pronataliste din UE, sa vedem ce fac ceilalti si daca politicile noastre, adica alocatiile pe care le acordam, isi ating scopul", explica Paul Pacuraru.
Mircea Ciumara, directorul general al INCE si fost ministru de finante in Cabinetul Ciorbea, nu crede in posibilitatea sporirii natalitatii. "Sunt foarte pesimist in privinta sanselor de crestere a natalitatii", afirma Ciumara.
La sfarsitul anului 2005, nivelul natalitatii era de 10,2 copii la 1.000 de locuitori, iar specialistii CCD estimeaza ca acesta se va reduce la 6,6 pana in anul 2050, in timp ce Natiunile Unite au calculat o natalitate de 6 copii la 1000 de locuitori pana la mijlocul secolului. In acelasi timp, rata mortalitatii va creste de la 12,1 decese la 1.000 de locuitori, la 16,7 decese.
"Situatia demografica actuala si cea care se prefigureaza pentru deceniile urmatoare, mult mai dramatica, au drept cauza majora scaderea natalitatii si, neputand conta pe contributii pozitive rezultate din evolutia viitoare a mortalitatii generale si a migratiei externe, numai redresarea acesteia ar putea reduce dimensiunile deteriorarii", arata studiul CCD.
Scaderea populatiei este accelerata si de numarul romanilor plecati la munca in strainatate, mai mare decat cel al strainilor care decid sa lucreze sau sa se mute in Romania. In prezent, se estimeaza ca aproximativ 3 milioane de romani lucreaza in tarile Uniunii Europene.
"Migratia externa va fi negativa atat timp cat un decalaj important va exista intre standardul de viata din Romania si cel din tarile dezvoltate. Toate scenariile prospective arata mentinerea decalajului in urmatorii 15-20 de ani. Cu alte cuvinte, migratia va agrava situatia demografica", arata studiul realizat de Centrul de Cercetari Demografice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO