Eveniment

Dobanda la dolar creste iar

15.12.2005, 20:56 25

Banca centrala a SUA a majorat ieri, din nou, dobanda la dolar cu un sfert de punct procentual, pana la 4,25% pe an.

Miscarea va determina cresterea dobanzilor la dolar pe pietele internationale, care se va resimti si pe plan local. Desi dolarul nu mai este de mult o valuta preferata pentru finantare, detine inca o cota de aproximativ 15% in totalul creditului neguvernamental.

Cei mai afectati de aceasta serie de majorari sunt cei care au contractat credite in dolari, cu dobanda calculata in functie de un indicator extern - cum ar fi dobanda de pe piata londoneza, LIBOR. Acestia vor resimti din plin majorarea dobanzilor. LIBOR a urcat de la putin peste 1% anul trecut, la 4,3%-4,8% in prezent (in functie de scadenta), iar miscarea Fed va atrage noi majorari.

In ultima vreme au crescut si dobanzile platite de banci la depozitele in dolari, ajungand chiar, in cazul unor banci, sa le depaseasca pe cele la lei.

Randamentul acestor plasamente este insa influentat si de evolutia cursului de schimb leu/dolar, iar majoritatea analistilor prognozeaza o depreciere a dolarului pe termen mediu si lung.

Pietele internationale au reactionat la anuntul Fed privind sistarea majorarilor de dobanda, iar dolarul a pierdut teren in fata principalelor valute. Cursul a urcat pana la 1,2040 dolari pentru un euro, de la 1,19 dolari pentru un euro cu o zi inainte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO