Eveniment

Domeniul Peles, oficial in posesia Casei Regale

Domeniul Peles, oficial in posesia Casei Regale

Castelul Peles va ramane muzeu timp de trei ani

21.03.2007, 19:26 228

Memorandumul de retrocedare a domeniului Peles, pe baza caruia Familia Regala va intra oficial in posesia Castelelor Peles si Pelisor si a altor bunuri aferente, a fost semnat ieri, la Palatul Victoria, de catre secretarul general al Guvernului, Radu Stroe, si seful Casei Regale, Andrew Popper.
"Prin acest Memorandum, Majestatea sa Regele Mihai primeste proprietatile care i se cuveneau si se angajeaza sa transforme muzeul Peles in muzeu al statului roman, evident contra unei sume de bani ce va fi negociata. De asemenea, Majestatea Sa Regele Mihai isi asuma obligatia de a nu mai revendica bunurile din cadrul Castelului Peles care, evident, sunt fundamentale in existenta unui muzeu de asemenea anvergura pentru natiunea romana", a spus Radu Stroe. El a aratat ca este onorat de faptul ca Executivul l-a mandatat sa semneze un document care constituie o reparatie morala ce inchide cercul unei triste perioade istorice a Romaniei.
Seful Casei Regale, Andrew Popper, a apreciat ca semnarea Memorandumului reprezinta momentul simbolic al reintoarcerii Romaniei in categoria statelor europene care recunosc inviolabilitatea proprietatii si a asigurat ca bunurile retrocedate isi vor pastra caracterul de muzeu.
Castelele Peles si Pelisor, impreuna cu terenurile aferente, au fost restituite, pe 1 martie, regelui Mihai I, in urma unei decizii de retrocedare semnate de ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. In aceeasi zi, conducerea Centrului European de Cultura Sinaia a semnat decizia de retrocedare a centrelor Ceramica si Stavilari, dupa ce la sfarsitul lunii februarie, RA-APPS semnase decizia de retrocedare a partii vechi din Palatul Foisor.
"Pelesul va ramane timp de trei ani muzeu, la fel si Pelisorul. In ceea ce priveste partea veche a Foisorului, am convenit ca dupa retrocedare sa devina o resedinta de protocol. Exista un memorandum prezentat in sedinta de Guvern, saptamana trecuta, rezultat al unor negocieri intre o comisie guvernamentala si reprezentantii Casei Regale. Am convenit de principiu ca Palatul Peles sa fie rascumparat de statul roman si sa ramana in perpetuitate muzeu. Am hotarat sa rascumparam si Foisorul, care va deveni resedinta de protocol", a declarat Adrian Iorgulescu, in momentul semnarii deciziei de restituire a Castelelor Peles si Pelisor.
Pe de alta parte, avocatul Casei Regale, Adrian Vasiliu, a declarat la momentul respectiv ca Regele Mihai I este interesat sa cedeze statului roman, contra unei sume de circa 30 mil. euro, Castelul Peles, partea veche a Palatului Foisor si terenurile aferente, inainte de finalul anului in curs.
"Exista o suma despre care s-a vorbit - 30 mil. euro - care este rezonabila, valoarea reala a acestor obiective fiind mai mare. Insa exista aceasta intelegere ca lucrurile sa se rezolve convenabil pentru ambele parti (...) Cu cat MCC isi face evaluarea mai repede, mai repede se va face si operatiunea de vanzare", a afirmat Adrian Vasiliu, precizand ca exista si o "suma limita", sub care Casa Regala nu doreste sa negocieze vanzarea celor doua obiective.
Memorandumul privind retrocedarea domeniului Peles catre reprezentantii Casei Regale a fost aprobat pe 20 februarie, de Guvern.
Restituirea domeniului Peles s-a facut in baza Legii 10 din 2001. Pe baza acestei legi, Regele Mihai, prin Principesa de Margareta, a solicitat restituirea in natura a imobilului cunoscut sub denumirea de domeniul Peles din Sinaia si anexele situate in aceeasi localitate.
Prin notificarea din 8 august 2001, Regele Mihai a solicitat restituirea urmatoarelor obiective: Castelul Peles (cladirea veche, constituita din circa 100 camere), anexele Castelului Peles - aripa nou construita, compusa din parter, mezanin, etaj 1 si mansardele 1 si 2 (66 de camere), Castelul Pelisor, Casa Cavalerilor, Castelul Foisor, Economatul, fostele grajduri, uzina electrica, ferma de vulpi argintii si "orice constructii existente pe acest domeniu", inclusiv terenul de 60 de hectare aferent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO