Eveniment

Doua treimi din romanii care au terminat un MBA la INSEAD, una din cele mai bune scoli din lume, s-au intors sa lucreze acasa

Doua treimi din romanii care au terminat un MBA la INSEAD, una din cele mai bune scoli din lume, s-au intors sa lucreze acasa
01.02.2010, 23:10 1587

Aproximativ 70% din cei 77 de manageri romani care au absolvitcursurile unui program de MBA la INSEAD, una din cele mai bunescoli de business din lume, s-au intors sa lucreze in companiilelocale dupa ce au finalizat studiile.

Scoala de afaceri INSEAD, aflata pe locul 5 in lume in topulrealizat de cotidianul britanic de business Financial Times, oferapatru tipuri de programe de management: MBA, Global EMBA, PhD siExecutive education. "Absolventii romani ai programului de MBAoferit de INSEAD lucreaza in 16 tari diferite, iar 54 dintreacestia au ales sa se intoarca in Romania", sustine Bob de Man,presedintele asociatiei absolventilor INSEAD Romania.

Dintre cei 39.000 de absolventi de pana acum ai scolii deafaceri, aproape jumatate (18.500) au absolvit cursurileprogramului de MBA, iar printre tarile europene care au peste 100de absolventi se numara Italia, Austria, Germania, Franta sauSpania.

"Tendinta managerilor romani care au absolvit acest program estede a-si schimba complet zona de activitate. Niciunul dintreabsolventii romani nu s-a intors acasa in aceeasi companie decatdaca era firma proprie", spune Sergiu Negut, directorul executiv alretelei de clinici Centrul Medical Unirea (CMU) si absolvent de MBAla INSEAD in promotia 2003. Dupa ce a absolvit programul, Negut alucrat in cadrul Amgen din Elvetia, unul dintre cei mai mariproducatori de medicamente biotehnologice din lume (biotehnologiaeste una dintre cele mai avansate ramuri in industria demedicamente) si apoi s-a intors in Romania la CMU.

Potrivit clasamentului realizat de Financial Times, salariulmediu lunar al absolventilor de MBA de la INSEAD este de 8.300 deeuro. Programul de MBA de la INSEAD costa aproximativ 52.000 deeuro.

La aceasta scoala de afaceri care are doua campusuri - Franta siSingapore - se pot inscrie cate doua clase pe an, fiecare cu cate480 de studenti care provin din peste 70 de tari diferite. Dinfiecare promotie, aproximativ 300 de studenti incep programul incampusul Fontainebleau din Franta si 180 merg in campusul dinSingapore (Asia).

"In fiecare promotie a claselor de MBA de la INSEAD exista catetrei sau patru romani", a mai spus Negut. Cu toate acestea, numarulaplicatiilor a crescut in ultimii ani la scoala de afaceri. Anulacesta, numarul locurilor a fost suplimentat, urmand ca pentruprogramul de MBA sa se poata inscrie aproape 1.000 de executivi dintoata lumea.

In opinia lui Pekka Hietala, profesor de finante la INSEAD,managerii prefera sa foloseasca perioadele dificile pentru economieca sa mearga la scoala, intrucat numarul aplicatiilor pentru MBA acrescut de la izbucnirea crizei economice.

"Desi taxa de scolarizare a ramas aceeasi pentru MBA, estenormal ca numarul aplicatiilor sa creasca pe timp de criza deoarecenu sunt atat de multe joburi disponibile, oamenii isi dau seama canu au nicio sansa sa primeasca postul la care viseaza si prefera sapiarda acum din timp pentru un MBA. In vremurile bune, oamenii segandesc daca este rentabil sa renunte la jobul lor bine platitpentru a merge la scoala", spune Hietala, prezent la un evenimentorganizat de CMU si Blue Ocean Marketing.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO