Eveniment

Drăgoi: Ne concentrăm pe scadenţe până în 5 ani şi în a doua parte a lui noiembrie ieşim la extern

Drăgoi: Ne concentrăm pe scadenţe până în 5 ani şi în a doua parte a lui noiembrie ieşim la extern

Autor: Ovidiu Tempea

17.10.2011, 19:20 142

Finanţele se vor concentra în următoarele luni pe emisiunile de titluri de stat cu scadenţă de până la cinci ani, iar în a doua parte a lunii noiembrie vor lansa o nouă emisiune pe pieţele externe, condiţiile din prezent fiind mai atractive în SUA, potrivit secretarului de stat Bogdan Drăgoi.

"În a doua jumătate a lunii viitoare (noiembrie - n.r.) vrem să ieşim pe una dintre cele două pieţe, Europa sau SUA. În momentul de faţă, SUA arată mai interesant, principalul motiv fiind volumul şi preferinţa lor pentru maturităţi mai lungi, dar având în vedere contextul de piaţă, în care orice se poate întâmpla de la o zi la alta, vom decide unde ieşim după ce vom avea documentaţia finalizată (inclusiv upgrad-ul prosepctului pentru SUA - n.r.)", a declarat Drăgoi pentru MEDIAFAX.

Potrivit oficialului Ministerului Finanţelor Publice, piaţa internă va prelua în costuri performanţa foarte bună de la nivelul inflaţiei, ceea ce va duce în jos randamentele la titlurile de stat până la sfârşitul anului, dar şi în prima parte din 2012.

"Pentru titlurile la zece ani nu prea este interes. Vom ieşi mai rar şi ne vom axa pe tot ce înseamnă maturităţi până în cinci ani. Licitaţia de astăzi pe doi ani pare mult mai de interes. Băncile se uită mai mult pe 2, 3,4, maxim 5 ani. Fondurile de pensii au totuşi un volum mic, între 150 şi 200 milioane de lei pe lună. Chiar dacă ar plasa întreaga sumă în titluri, tot nu ar forma masa critică necesară", a continuat Drăgoi.

Secretarul de stat a adăugăt MFP are încă un buffer încă foarte confortabil, România fiind printre puţinele state europene care poate încă să-şi completeze fondul tampon din împrumuturile de pe piaţă.

Trezoreria statului a împrumutat luni 800 milioane lei prin prima emisiune de obligaţiuni cu maturitate la doi ani, pentru care va plăti un randament mediu de 7,4% pe an, deşi analiştii se aşteptau la o subscriere mult mai redusă pentru această dobândă.

Băncile au subscris titluri de 1,48 miliarde lei, cu 85% mai mult decât valoarea indicativă, de 800 milioane lei.

Randamentul maxim acceptat a fost de 7,45%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO