Eveniment

DTZ: Nordul Capitalei duce lipsa de centre comerciale

02.12.2004, 00:00 20



Zona de nord a municipiului Bucuresti ramane una dintre principalele tinte ale companiilor de dezvoltare a cladirilor de birouri, insa va continua sa duca lipsa de centre comerciale moderne, potrivit unui studiu al firmei de cercetare DTZ Research.



"Centrele comerciale existente si cele aflate in stadiu de proiect sunt amplasate in zonele de centru-sud, centru-vest si sud din Bucuresti. Desi concentreaza cele mai mari venituri din oras, partea de nord duce lipsa de centre comerciale moderne", se arata in studiu.



Potrivit DTZ Research, oferta limitata de spatii pe care pot fi construite centre comerciale importante a determinat in nordul Capitalei cresteri semnificative ale preturilor terenurilor, pentru care concureaza investitori din cele mai importante segmente ale pietei imobiliare - birouri, retail si rezidential.



Cea mai accentuata dezvoltare a pietei de retail este asteptata de analistii DTZ in zonele de sud si vest din Capitala.



"Pe termen mediu, nordul poate furniza, de asemenea, destinatii pentru centre comerciale si hypermarket-uri", se precizeaza in studiu.



Principalii operatori de hipermarket-uri din Bucuresti sunt Carrefour (cu trei unitati) si Cora, cu un singur magazin. Pe piata sunt prezente si companiile Metro, Selgros, Praktiker, Bricostore sau Mobexpert.



"Piata centrelor comerciale mari si moderne totalizeaza circa 70.000 de metri patrati si este compusa in principal din doua astfel de unitati, Bucuresti si Unirea Shopping Center", noteaza DTZ.



Un alt centru comercial de tip mall, Plaza Romania, a fost inaugurat recent in zona de est a Capitalei. Pentru anul viitor este prevazuta finalizarea mai multor proiecte, printre care City Mall, Carrefour (cu doua hipermarketuri), Cora Lujerului, Kaufland Colentina si Interhome.



Zona de nord a Capitalei este, insa preferata investitorilor pe segmentul cladirilor de birouri. DTZ arata ca interesul este determinat in principal de veniturile ridicate ale populatiei din aceasta zona, traficul scazut in comparatie cu cel din centrul orasului, apropierea fata de aeroport si existenta unor spatii largi, care permit derularea unor proiecte flexibile.



In ultimii zece ani au fost construite in partea de centru-nord a orasului imobile de birouri precum World Trade Center, Neocity Tower, Baneasa Business Center, Europe House, BRD Tower sau Grivco Tower.



Cele mai importante imobile de birouri prevazute pentru finalizare anul viitor se regasesc in aceeasi zona nordica (Bucharest Business Park, Nord Office Building, Dorobantilor 239, Floreasca Tower) sau in apropiere - America House din Piata Victoriei.



Zona centrala a Capitalei completeaza piata cladirilor de birouri cu locatii precum Bucharest Financial Plaza, Union sau Palazzo Italia. Celelalte zone ale Bucurestiului sunt slab reprezentate, iar printre exceptii se regasesc Opera Center si Global Business Center, spre vestul orasului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO