Eveniment

Dumitru Pîrvu, şef serviciu, Direcţia Statistică BNR: Profitul companiilor cu capital străin a ajuns la un total de 8,4 miliarde de euro, un nivel pe care nu l-am mai avut nici înainte de criză

Dumitru Pîrvu, şef serviciu, Direcţia Statistică BNR:...

Autor: Alex Ciutacu

28.06.2018, 14:37 1223

Investiţiile străine directe în economia românească s-au menţinut şi în 2017 la acelaşi nivel ca în 2016, 4,5 miliarde de euro, iar societăţile care au investit în România au continuat să îşi reinvestească profituri totale de peste 1 miliard de euro, explică Dumitru Pîrvu, şef serviciu, Direcţia Statistică BNR.

„Profitul companiilor cu capital străin a ajuns la 8,4 miliarde de euro, un nivel pe care nu l-am avut nici înainte de criză. Societăţile care au investit în România au continuat să reinvestească profituri totale de peste 1 miliard de euro. Ne bazăm pe profit reinvestit. Nu intră încă destul capital nou în economie. Soldul total al investiţiilor cu capital străin în economie se ridică la 74 miliarde de euro”, spune Dumitru Pîrvu în cadrul Conferinţei ZF Cei mai mari jucători din economie 2018.

Dumitru Pîrvu spune că „OECD a identificat cinci canale prin care investiţiile străine directe influenţează economia rezidentă. Printre acestea, sunt o sursă importantă de know-how şi tehnologie, contribuie la dezvoltarea societăţilor şi la restructurarea acestora – în cazul României investiţiile străine directe contribuie la 74% din comerţul cu bunuri şi 58% din piaţa de servicii – dezvoltă comerţul internaţional şi integrarea în economia mondială. Creşte competitivitatea şi dezvoltă capitalul uman”.

Ce a mai declarat în cadrul evenimentului:

Investiţiile cu capital străin au rămas la nivelul de 4,5 miliarde de euro, la fel ca în 2016

- 80% dintre cele 130 de societăţi care au realizat anul trecut cifră de afaceri de peste 1 miliard de lei sunt investiţii străine directe.

- Investiţiile stăine directe sunt o sursă importantă de investiţii în economia unei ţări. Sunt complementare investiţiilor publice şi celor realizate de societăţile autohtone din surse private.

- Principalele investiţii, pe 2016 – industria şi-a continuat marşul, cu 44% din investiţii în industrie, iar printre celelalte componente, construcţiile, tranzacţiile imobiliare şi comerţul au înregistrat creşteri de aproximativ 1 miliard de euro fiecare.

- Avem în continuarea investire puternică în regiunea din Transilvania, peste 750 de milioane de euro. În Bucureşti investiţiile au urcat doar cu 37,8% anul trecut. În regiunea de nord-est avem în continuare o problemă de dezinvestire. Este al doilea an când investiţiile scad acolo.

- Sunt 7 judeţe unde investiţia este sub 100 de milioane de euro. În Gorj e cel mai mic nivel, 7 milioane de euro, iar în Transilvania nu există zone unde investiţiile totale să fie de sub 1 miliard de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO