Eveniment

Dumitru, Raiffeisen: Dacă Guvernul nu îmbunătăţeşte colectarea, va trebui să majoreze cota unică

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, spune că leul s-ar putea stabiliza la nivelul actual dacă Guvernul reuşeşte să ajusteze deficitul bugetar

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank, spune că leul s-ar putea stabiliza la nivelul actual dacă Guvernul reuşeşte să ajusteze deficitul bugetar

04.07.2010, 23:02 16

Modificarea cotei unice sau chiar trecerea la un sistemprogresiv de impozitare a veniturilor ar putea fi discutate la anuldacă Guvernul nu reuşeşte să îmbunătăţească colectarea veniturilorbugetare şi să extindă baza de impozitare, spune Ionuţ Dumitru,economistul-şef al Raiffeisen Bank.

"Dacă Guvernul nu reuşeşte să implementeze măsurile de ajustarefiscală propuse, să eficientizeze cheltuielile publice şi sălimiteze evaziunea fiscală, vor creşte riscurile pentru asemeneamăsuri. O recesiune prelungită, eventuale proteste ale sindicatelorşi fragilitatea actualei majorităţi parlamentare sunt principaliifactori de risc", spune Dumitru.

El spune că principalul obiectiv al Executivului ar trebui săfie diminuarea evaziunii fiscale, dar şi reorientarea cheltuieliorsociale spre investiţii.

"În al doilea rând, Guvernul trebuie să găsească soluţii pentrua reduce deficitul mare al sistemului public de pensii, care artrebui să fie echilibrat pe termen mediu şi lung. O reformă asistemului este esenţială", mai spune Dumitru.

Curtea Constituţională a respins la sfârşitul primului trimestrumăsura Guvernului de a tăia pensiile cu 15%, însă a permiseliminarea pensiilor speciale pentru anumite categorii sociale, cuexcepţia magistraţilor. Bugetul de pensii a avut în primele cinciluni ale anului un deficit de circa un miliard de euro, care a fostacoperit prin transferuri de la bugetul de stat. Astfel, deficitulbugetului consolidat a ajuns la 3,1 miliarde de euro după primelecinci luni.

În altă ordine de idei, economistul Raiffeisen consideră căExecutivul poate să obţină venituri suplimentare din impozitareaterenurilor şi a proprietăţilor, a redevenţelor pentru resurselenaturale, din eliminarea excepţiilor şi să simplifice Codul fiscal."Dacă toate acestea nu vor fi suficiente, o schimbare a cotei uniceva trebui, de asemenea, luată în calcul."

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a subliniat, de asemenea, recentcă sistemul fiscal românesc este "ciuruit" de o listă lungă deexcepţii, iar cheltuielile, în special în domeniul social, suntmult supradimensionate faţă de veniturile realizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO