Eveniment

După 12 ani: Ungureanu se întâlneşte oficial cu Isărescu

După 12 ani: Ungureanu se întâlneşte oficial cu Isărescu

Autor: Thomas Dinca

09.03.2012, 00:07 1773

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu se va întâlni, vineri dimineaţa, cu guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, la discuţii urmând să participe, cel mai probabil, şi ministrul finanţelor Bogdan Drăgoi.

În urmă cu o lună, la preluarea mandatului de către noul premier, guvernatorul BNR a declarat că a "lucrat bine" în anul 2000 cu Mihai Răzvan Ungureanu, pe vremea când acesta era secretar de stat, iar Isărescu conducea Guvernul.

Ar fi prima întâlnire oficială dintre noul şef al Executivului şi şeful BNR. Banca centrală are un rol major în asigurarea condiţiilor de finanţare a deficitului bugetar şi de refi­nanţare a datoriei publice. De asemenea, poate contribui decisiv la eforturile de evitare a unei noi perioade de rece­siune printr-o politică de ieftinire a creditelor pentru economia reală. Întâlnirea vine după declaraţiile din ultimele zile ale preşedintelui Traian Băsescu şi ale premierului Ungureanu privind relaxările fiscale prin reîntregirea salariilor bugeta­rilor şi reducerea cu 3 - 5 puncte procentuale a contribuţiilor de asigurări sociale.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, în Parlament, că puterea are datoria de a găsi soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să fie "reîntregite" salariile bugetarilor.

Cu două zile înainte, premierul Ungureanu a declarat că Guvernul analizează o posibilă reducere a contribuţiilor de asigurări sociale într-o marjă cuprinsă între 3-5%, "sigur pentru angajaţi, poate şi pentru angajatori", dacă situaţia economică internă şi externă va favoriza aplicarea unei astfel de măsuri. Băsescu a menţionat miercuri că nu este suficient sprijinul politic pentru creşterea salariilor, arătând că Executivul trebuie să găsească soluţii pentru asigurarea resurselor financiare.

Isărescu, care conduce BNR de peste 20 de ani, a colaborat cu toţi premierii care s-au succedat la Palatul Victoria. Fostul prim-ministru Emil Boc a făcut cele mai multe vizite oficiale la BNR, uneori însoţindu-l pe preşedintele Traian Băsescu. De altfel, Isărescu s-a abţinut să critice politica economică a cabinetului Boc, participând la adoptarea principalelor decizii luate de preşedintele Băsescu în timpul mandatului acestuia, de la încheierea acordului de 20 mld. euro cu FMI şi Comisia Europeană până la majorarea TVA la 24% şi tăierea salariilor. Şeful BNR susţinea şi tăierea pensiilor.

Bogdan Drăgoi, ministrul de finanţe al lui Ungureanu, a colaborat în ultimii ani cu viceguvernatorul BNR Cristian Popa, participând împreună la pregătirea operaţiunilor de finanţare de pe pieţele externe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO