Eveniment

Dupa retail, Concurenta investigheaza companiile farmaceutice

13.09.2009, 18:58 43

Dupa investigatiile demarate in retailul modern, ConsiliulConcurentei a declansat patru noi investigatii privind posibilaincalcare a regulilor de concurenta pe piata distributiei demedicamente, prin intelegeri intre producatori si distribuitori,facand inspectii la sediul Bayer SRL, membra a grupului Bayer,Baxter AG, apartinand grupului Baxter Elvetia, BelupoPharmaceutical & Cosmetics si Sintofarm.

"Vom interveni de cate ori va fi necesar pentru restabilireaconcurentei pe aceasta piata (farma - n.r.), astfel incat toatalumea sa aiba acces la medicamente la preturi competitive", spuneBogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. Inconditiile in care se vor descoperi incalcari ale regulilor deconcurenta, companiile implicate risca amenzi de pana la 10% dincifra de afaceri.

Cu toate acestea, daca societatile vor coopera cu ConsiliulConcurentei, vor putea primi imunitate la amenda sau reducereaamenzilor cu pana la 50% daca apeleaza la politica de clementa. Inbaza noului program de clementa adoptat recent de ConsiliulConcurentei, aceasta politica se poate aplica si in cazulintelegerilor incheiate de producatori cu distribuitorii lor,cunoscute sub denumirea de intelegeri verticale.

De curand, Consiliul Concurentei a demarat investigatii siasupra unor posibile intelegeri anticoncurentiale intre retailerisi furnizorii lor cu privire la stabilirea preturilor de vanzaresau revanzare. Cele patru grupuri investigate, respectiv retaileriiMetro, Rewe, Mega Image si Interex, au afaceri cumulate de 4 mld.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO