Eveniment

E.ON crede ca ar fi necesara o crestere a pretului la gaze si la energie electrica

04.02.2009, 18:06 13

E.ON Romania, holdingul care grupeaza de la inceputul acestui an operatiunile de distributie si furnizare a gazelor naturale si a energiei electrice ale grupului german E.ON pe piata locala, spune ca ar fi necesara o crestere a pretului la gaze si energie electrica de la 1 aprilie.

Desi pe pietele internationale pretul gazelor a inceput sa scada ca urmare a deprecierii barilului de petrol, E.ON spune ca deprecierea leului in raport cu dolarul anuleaza acest avanataj si ca, in plus, compania are de recuperat pe partea de gaze o pierdere de circa 60 de milioane de lei rezultata din nerecunoasterea cresterilor de preturi solicitate la ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei).
"Va fi greu de realizat, dar cifrele sunt justificate. Este foarte improbabil ca anul acesta pretul gazelor sa scada", a declarat Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania, adaugand ca este prea devreme sa spuna care ar putea fi cuantumul majorarii pretului.
Oficialul E.ON spune ca sunt necesare cresteri de preturi si pe partea de energie electrica, fara a mentiona insa motivele concrete care ar justifica o astfel de decizie. El a mai precizat ca in prezent pretul gazelor din import este jurul valorii de 500 de dolari pe mia de metri cubi, dar ca din al treilea trimestru al anului pretul acestuia ar putea sa scada sub 300 de dolari daca barilul de petrol se va mentine in jurul valorii din prezent, de circa 40 de dolari.
Decizia unificarii activitatilor de pe segmentul gazelor naturale cu cele de pe partea de energie electrica a fost anuntata inca de anul trecut, intentia germanilor fiind aceea de a constitui la nivel national o singura entitate capabila sa actioneze simultan pe ambele piete.
Reprezentantii E.ON spun ca nu au avut loc disponibilizari din cauza acestei reorganizari, dar ca pe viitor, daca va fi cazul, vor apela la programe de plecari voluntare. Pe partea de distributie a gazelor naturale, reprezentantii E.ON au precizat ca anul trecut 1.500 de angajati au parasit compania prin intermediul unor programe de plecari voluntare, dar nu au dorit sa precizeze nivelul la care s-au ridicat platile compensatorii.
Grupul german E.ON, care este prezent pe piata locala a distributiei si furnizarii de electricitate si gaze, va investi in acest an in Romania 331 de milioane de lei (circa 80 mil. euro) in dezvoltarea si modernizarea retelelor electrice si de gaze. Astfel, din 2005 pana in 2012 investitiile grupului german in Romania se vor ridica la circa doua miliarde lei.
Compania spune ca deocamdata nu este afectata de criza, programul de investitii urmand sa fie sustinut partial si prin intermediul unor credite de la compania-mama. La nivelul tuturor operatiunilor, afacerile E.ON depasesc un miliard de euro pe an in Romania.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO