Eveniment

E.ON: Intelegem ca sunt alegeri, dar curentul trebuie scumpit

E.ON: Intelegem ca sunt alegeri, dar curentul trebuie scumpit

Guenther Schubert, presedintele directoratului E.ON Energie Romania: Nu este vorba de o presiune, intelegem ca sunt alegeri, dar trebuie sa se tina cont de un lucru. In doi ani, salariile vor inregistra cresteri limitate, iar o scumpire a energiei semnificativa va fi mult mai greu de suportat.

19.05.2008, 19:08 17

Pretul energiei electrice platit de populatie ar trebui sa creasca cu 10% de la 1 iulie, in contextul in care cererea de majorare cu 5% lansata pentru inceputul acestui an a fost refuzata de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), spune Guenther Schubert, presedintele directoratului E.ON Energie Romania.
"Am solicitat la 1 ianuarie o crestere de 5% a preturilor la energie pentru consumatorul final. Nu am primit-o. In aceste conditii, de la 1 iulie ar fi necesara o crestere de 10%", explica Schubert.
Cresterea ceruta este motivata in conditiile in care costurile pentru achizitia echipamentelor necesare investitiilor s-au majorat, iar pretul energiei creste ca urmare a investitiilor facute de producatori in scopul aducerii emisiilor de CO2 la standardele europene.
Cu toate acestea, Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, a declarat recent ca nu crede ca energia se va scumpi de la 1 iulie, desi ANRE, singura institutie care poate decide evolutia preturilor pentru casnici, a avertizat ca este foarte posibil un asemenea scenariu.
"Nu este vorba de o presiune, intelegem ca sunt alegeri, dar trebuie sa se tina cont de un lucru. Cresterile salariale nu vor continua in acelasi ritm de pana acum, ritm care ar fi facut suportabila o crestere a tarifelor de 5%. In doi ani, in conditiile in care salariile vor inregistra cresteri limitate, o scumpire a energiei semnificativa, care sa acopere anii de blocaj al tarifelor, va fi mult mai greu de suportat", spune reprezentantul E.ON Energie Romania, holdingul care coordoneaza E.ON Moldova Distributie si E.ON Moldova Furnizare. Schubert spune ca de la inceputul anului compania a imprumutat 100 mil. lei de actionarul majoritar din Germania pentru a-si putea finanta proiectele investitionale. In afara de cauza lipsei de lichiditati din cauza mentinerii tarifelor, reprezentantul E.ON spune ca un alt factor care greveaza bugetul companiei sunt datoriile CFR care se ridica la circa 100 mil. lei.
"In nicio tara europeana, statul nu-si lasa propriile companii sa inregistreze datorii de asemenea proportii fata de partenerii de afaceri. Cum ar fi ca eu, investitor privat, sa iau energia de la Nuclearelectrica, de exemplu, pe care s-o dau mai departe la CFR, dar sa n-o platesc decat pe jumatate? Restul sa fie platit cu datoriile CFR", spune Schubert.
El spune ca nu se pune problema ca grupul sa paraseasca piata locala, planurile E.ON fiind construite pe termen lung.
"Dar necazul nostru cel mai mare este ca nu avem parteneri de discutie, nu ni se spune nimic, nu avem nicio informatie cand aceste probleme ar putea fi rezolvate, nu suntem luati in serios, ceea ce inseamna o mare dezamagire pentru un investitor privat si un semnal prost pentru altii care ar putea fi interesati de aceasta piata", spune Schubert. El atrage atentia ca doar infrastructura de calitate ii mai poate atrage pe investitorii straini in conditiile in care forta de munca nu mai este atat de ieftina, iar personalul calificat nu este doar atuul Romaniei.
"In doi - trei ani, atuul Romaniei cu forta de munca ieftina in cursa atragerii de investitii straine va deveni doar o poveste. Atunci, o infrastructura buna ar face diferenta, dar in cazul in care investitiile nu ne sunt recunoscute in tarife, nu avem alta alternativa decat sa le pastram la limita de jos", a conchis Schubert.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO