Eveniment

E&Y: Romania este tinta nr. 1 a investitorilor straini

E&Y: Romania este tinta nr. 1 a investitorilor straini

Click pentru imaginea marita

18.04.2008, 20:45 32

Romania este destinatia cea mai atractiva din Europa de Sud-Est, cu un indice de atractivitate de 52%, conform unui "Studiu privind atractivitatea investitionala a Europei de Sud-Est 2008", realizat de compania de audit si consultanta Ernst & Young (E&Y) in ianuarie 2008.
Din cei 216 de directori executivi intervievati, 52% percep Romania ca fiind tara cea mai favorabila pentru stabilirea afacerilor, urmata de Turcia (50%).
Factorii care sustin perceptia pozitiva a investitorilor straini fata de Romania sunt legati de costurile scazute ale fortei de munca si buna pregatire profesionala a romanilor, potentialul de crestere a productivitatii si apartenenta la Uniunea Europeana.
Sondajul arata ca 86% dintre investitori considera calitatea de membru al UE benefica si necesara pentru stabilitatea politica si sociala a spatiului in care se desfasoara o (potentiala) afacere.
Pentru ca Romania sa isi mentina pozitia de lider trebuie totodata sa imbunatateasca aspectele legate de infrastructura de transport, logistica, telecomunicatii. Acesta este considerat de catre investitorii straini "punctul cel mai slab" al Romaniei.
Alte aspecte marcate cu minus sunt coruptia, birocratia si calitatea vietii.
Surprinzator este faptul ca perceptia investitorilor prezenti in regiunea de sud-est a Europei difera in medie cu 16% fata de perceptia potentialilor investitori. "Alt punct slab este ca avem o problema cu imaginea. Exista o diferenta clara de perceptie dintre cei prezenti pe piata locala si cei din exterior. Avem nevoie de o campanie intensa pentru a schimba opiniile negative ale celor fara experienta investitionala in Europa de Sud-Est", a spus Fabrice Reynaud, senior manager la E & Y.
In schimb, perceptiile pe care le au directorii executivi intervievati despre Romania corespund realitatii. Ei clasifica Romania pe prima pozitie in topul preferintelor, iar cifrele dovedesc perceptia acestora. Numarul proiectelor de investitii straine directe din 2006-2007 a fost de 147 (de 7 ori mai mare decat in anul 2003), cu o crestere de 6% in ultimul an.
Romania este urmata de Serbia si Bulgaria cu un numar de proiecte de investitii de 63, respectiv 60. Insa Serbia se remarca printr-o crestere spectaculoasa de 174%, tara fata de care perceptiile nu coincid cu realitatea, avand o imagine mai slaba decat rezultatele reale semnificative. In mod contrar, Turcia este perceputa ca avand o imagine peste nivelul realitatii. De fapt, Romania este singura tara din cele opt din Europa de Sud-Est, care sustine prin proiecte reale imaginea de locatie favorabila investitiilor pe care o are.
Valoarea fluxului de investitii din Romania in anul 2007 a fost de 7.069 de milioane de euro, cifra incluzand atat investitiile straine directe, cat si fluxul de achizitii si fuziuni.
Mai mult, ceea ce merita subliniat, in opinia E&Y, este ca tendinta investitiilor pe sectoare se indreapta catre o economie de tip occidental. Activitatile industriale (logistica, productie) sunt inlocuite treptat de activitatile tertiare (infiintarea de sedii, servicii de call center, cercetare si dezvoltare, vanzari, marketing).
"Romania este tinta investitiilor si in activitatea de servicii, ajungand sa aiba in anul 2007 o balanta echilibrata: 56% investitii in industrie si 44% investitii in tertiare, fata de anul 2003, cand cota de piata era de 90%, respectiv 10%", a explicat Cornelia Bumbacea, Partner la Departamentul Tranzactii, Ernst & Young.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO