Eveniment

EADS: „In cativa ani, avioanele cu care veti calatori vor avea chiar si podele produse la Brasov”

EADS: „In cativa ani, avioanele cu care veti calatori vor avea chiar si podele produse la Brasov”

FOTO: Reuters

05.03.2010, 00:00 144

Investitia pe care concernul aerona utic EADS o va face intr-ounitate de componente pentru avioane la IAR Brasov va crea in primafaza 300 de noi locuri de munca, iar pe termen lung numarulacestora va ajunge la 700. In total, investitiile care vor figenerate de fabrica de la Brasov vor ajunge la 90 mil. euro, dincare un sfert reprezinta ajutor de stat.

"Potrivit planului de afaceri, in urmatorii zece ani fabrica dela Brasov va derula afaceri cumulate de 700 de milioane de euro. Amacordat un ajutor de stat de 21,3 milioane de euro, direct, care vafi alocat progresiv. Aceasta investitie este cel mai importantsemnal de reindustrializare a Romaniei. Nu ne ramane decat satrecem la treaba", a declarat Adriean Videanu, ministrul economiei,prezent la semnarea contractului.

Componente de 40 mil. euro in primul an

"In primul an complet de functionare vom vinde componente decirca 40 de milioane de euro pentru mai multe tipuri de avioane, nudoar pentru Airbus. In cativa ani, avioanele cu care veti calatorivor avea chiar si podele produse la Brasov, componentele produse laIAR fiind destinate structurilor de fuzelaj al aeronavelor", adeclarat Hans Lonsinger, presedinte si CEO al Premium Aerotec,subsidiara concernului EADS.

Prima etapa din constructie, ce consta in 15.000 de metripatrati de hale industriale si birouri va fi pusa in functiune incursul anului 2010, investitia completa urmand sa fie gata lafinalul anului 2011. Compania are de gand sa angajeze in prima faza300 de salariati, nu ma rul lor urmand sa creasca progresiv pana la700, impreuna cu alti furnizori si parteneri din industria deaviatie din Romania. "Am ales acest amplasament deoarece aici amgasit cele mai bune conditii si calificari in domeniul productieide componente pentru avioane", a precizat Lonsinger.

Fosti si actuali angajati ai IAR ar putea lucra pentruEADS

Printre viitori salariati de la Brasov s-ar putea numara siactuali sau fosti angajati ai IAR-ului.

"Guvernul Romaniei s-a implicat la cel mai inalt nivel increarea de locuri de munca si in sustinerea investitiilor. Acestaeste un semnal puternic in acest sens. Asteptam ca aici sa fieproduse componente pentru Airbus, dar si pentru alte avioane. Acumavem stabilitate politica si deci un context favorabil pentru a neocupa de treburi serioase", a declarat primul-ministru Emil Boc,prezent la semnarea contractului intre IAR si Premium Aerotec.

Cea mai importanta parte a procesului de productie din nouafabrica de la Ghimbav va fi prelucrarea componentelor de aluminiu,realizarea de sub ansamble, precum si constructia profilelormetalice.

"Semnarea contractului de superficie (prin care Premium Aerotecdobandeste un drept de folosinta asupra terenului de 60.000 mp alIAR - n.r.) reprezinta finalizarea negocierilor si inceputullucrarilor la parcul aerospatial. Acesta este cel mai importantsemnal privind reindustrializarea Romaniei care este unul dintreobiectivele declarate ale Ministerului Economiei", a declaratAdriean Videanu, ministrul economiei. Potrivit acestuia, toateautorizatiile si avizele necesare pentru inceperea constructieisunt luate.

"De maine poate sa inceapa constructia la Ghimbav", a precizatVideanu. El a spus ca exista si un con tract de offset, care nu areinsa o valoare prestabilita.

Unul dintre furnizorii de aluminiu necesar componentelor careurmeaza sa fie fabricate la Ghimbav ar putea veni chiar de laproducatorul local Alro Slatina. "Alro a initiat discutii cucompania, dar materiile prime pentru componentele Airbus suntcontractate direct de producatorul de avioane", a mai precizatVideanu. Actionarul majoritar al IAR este Ministerul Economiei, cuo participatie de 64,89% din titluri.

Airbus a fost asistat in investitia de la Brasov de avocatiifirmei Noerr Stiefenhofer Lutz.

Premium Aerotec a fost creata in 2009 si cuprinde fabricileAirbus de la Varel, Nordenham si Augsburg din Germania. Companiaare circa 6.000 de angajati si estimeaza pentru 2009 afaceri decirca 1 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO