Eveniment

Economia a crescut cu 7,7%, sub asteptari

Economia a crescut cu 7,7%, sub asteptari
07.03.2007, 18:48 13

Cresterea economica a Romaniei a fost de 7,7% anul trecut, fata de o estimare anterioara de circa 8% si de rezultatul de numai 4,1% obtinut in 2005, conform datelor Institutului National de Statistica (INS).
Produsul Intern Brut (PIB) a depasit usor 97,15 mld. euro (342,4 mld. lei). Practic, PIB a "luat in greutate" inca 17,9 mld. euro, comparativ cu dimensiunea de 79,26 mld. euro din 2005. In euro, cresterea economica a fost de 22,5%, beneficiind si de pe urma aprecierii leului si a inflatiei din economie.
Desi a publicat datele privind PIB pe ansamblu, INS nu a oferit inca informatii suplimentare pentru ramuri - agricultura, industrie, constructii si servicii - acestea urmand sa fie disponibile abia vineri.
"Cifra data de Statistica este usor sub asteptarile noastre, care erau undeva in jurul lui 8%. Chiar si asa, 7,7% este o cifra foarte mare, in mod sigur peste potentialul economiei si indica o performanta greu repetabila", comenteaza Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank. El considera ca productia agricola este cea "vinovata" de cresterea economica mai mica decat asteptarile. "In lipsa datelor complete, suspectam ca agricultura a avut o contributie foarte slaba in trimestrul patru si pe parcursul intregului an trecut. Oricum despre agricultura nu stim prea multe, decat atunci cand Statistica publica PIB-ul. La restul sectoarelor avem mai multi indicatori preliminari, care ne ajuta sa estimam situatia reala, acestia lipsind insa la agricultura".
Cresterea economica de 7,7% din 2006 se situeaza sub estimarea de 8% avansata in urma cu mai bine de o luna de catre Comisia Nationala de Prognoza. Cu alte cuvinte, economia a incetinit in ultimul trimestru al anului trecut, contrar asteptarilor.
Dupa o crestere de 6,9% in primul trimestru din 2006, 7,8% in al doilea si 8,3% in al treilea, economia a crescut cu doar 7,7% in ultimul sfert al anului trecut, ritm care a impus si cifra finala pe 2006. Dupa primele noua luni, economia crescuse cu 7,8%. Ultimul trimestru a influentat astfel decisiv performanta economica de anul trecut, PIB obtinut in trimestrul patru (112,4 mld. lei) avand o contributie de aproape 33% in totalul anual pe 2006.
Dumitru spune ca industria (cu un plus de 7,1% la productie) si constructiile (cu plus 19,3%) au fost principalele motoare de crestere economica anul trecut. Anul acesta, prognoza oficiala indica o crestere economica posibila de 6,5%, in timp ce asteptarile analistilor si ale institutiilor internationale variaza intre ritmurile de 6% si 6,5%. In orice caz, PIB se va apropia de 115 mld. euro, in conditiile unui curs mediu de circa 3,4 lei pentru un euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO