Eveniment

Economia guvernului Nastase, din nou sub lupa lui Mates

06.02.2004, 00:00 12

O misiune de experti ai Fondului Monetar International (FMI) incepe miercurea viitoare o noua serie de evaluari ale evolutiilor economice in pregatirea vizitei negociatorului-sef pentru Romania Neven Mates, asteptat la Bucuresti duminica, 15 februarie.



Negocierea scrisorii de intentie care ar trebui sa stea la baza unui nou acord cu Fondul se anunta deosebit de dura, chiar daca ministrul finantelor Mihai Tanasescu sustine ca documentul a fost aproape definitivat in luna octombrie a anului trecut.



Tocmai partea ramasa de discutat - respectiv masurile angajate de autoritati pentru reducerea deficitului de cont curent si continuarea restructurarii sectorului energetic si al transporturilor- este cea mai dificila.



Direct legata de problema contului curent este politica fiscala ce va fi urmata in acest an. Supraperformanta ministerului finantelor de a incheia anul 2003 cu un deficit bugetar de numai 2,4% din PIB, sub tinta de 2,65% convenita cu FMI, va justifica solicitarea unei austeritati fiscale accentuate, care sa compenseze incapacitatea autoritatilor de a controla deficitul cvasifiscal.



Ultimele estimari pentru 2003 indica un deficit de cont curent de circa 6,1-6,2% din PIB exprimat in euro, inferior temerilor bancii centrale care lansase o prognoza de 6,5%. Chiar si asa cresterea ramane exploziva, dupa ce in 2002 deficitul de cont curent se situase sub 4% din PIB. Finantele sunt gata sa sustina ca meritul unui deficit sub asteptari revine executiei bugetare in permanenta cu piciorul pe frana, insa aceasta nu va face FMI mai ingaduitor in solicitarea de ancore care sa previna agravarea derapajului in acest an. Chiar oficialii Finantelor admit ca Romania s-ar putea incadra in acest an in limita unui deficit bugetar de 2,3% din PIB, fapt dovedit de executia pe 2003.



Ministrul finantelor a anuntat deja ca deficitul bugetar pe 2004 va fi sub nivelul de 3% din PIB prevazut in legea de aprobare a bugetului de stat, in conditiile in care mizeaza pe incasari mai mari si nu pe taierea unor cheltuieli.



Expertii FMI vor evalua in urmatoarele doua saptamani masurile propuse de autoritati prin care deficitul de cont curent ar trebui limitat la 5,3% din PIB, ceea ce inseamna o corectie de peste sapte puncte procentuale fata de 2003.



De asemenea, guvernul trebuie sa-si reinnoiasca in mod cat mai credibil promisiunile de a face, in sfarsit, privatizare in sectorul energetic. Angajarea de noi termene ferme in domeniu, pentru Petrom si companiile de distributie a gazelor si a energiei, continuarea restructurarilor in sectorul minier si al transporturilor, mentinerea unei politici monetare stranse, urmeaza sa figureze printre preconditiile fara indeplinirea carora boardul FMI nu va lua in discutie aprobarea unui acord de tip precautionary stand-by cu Romania. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO