Eveniment

Economia nu poate ieşi singură din criză, iar criza va fi de lungă durată

Autor: Iulian Anghel

22.03.2011, 23:47 31

Economia singură nu poate ieşi din criză pentru că problema oreprezintă funcţionarea întregului sistem socio-economic.

Criza este a întregii societăţi, drept urmare doar o abordareglobală a societăţii în inte­gralitatea ei poate identificasoluţiile, susţine raportul pe 2011 a Institutului de Cercetare aCalităţii Vieţii (ICCV) de pe lângă Academia Română.

Potrivit raportului lansat ieri care examinează ipoteze deieşire din criză, criza mondială a găsit în România o economieslăbită care nu oferă şanse rapide de redresare. România este înpericolul unui nou clivaj social, iar societatea se scindează -cresc numărul de familii cu venituri mici şi creşte numărulvârstnicilor. Clivajului social i se adaugă unul de imagine - prindiferenţa care se face între "angajaţii la privat" şi "cei de lastat".

"Criza cu care se ne confruntăm este, în fapt, un complex decrize interconectate: fiscal-bugetară, economică, politică, dar şimorală şi de cunoaştere", spune Cătălin Zamfir, preşedinteleInstitutului de Cercetare a Calităţii Vieţii.

Concluzia autorilor este că economia singură nu oferă cheiaieşirii din criză. O strategie viabilă de ieşire din criză se aflăîn sfera politicului; doar măsuri politice corecte pot scoate ţaradin criză. Dar sistemul politic este el însuşi blocat de conflictede o amploare necunoscută în ultimele două decenii.

ICV este membru al Comitetului Naţional pentru Devoltare, unorganism apolitic condus de preşedintele Senatului MirceaGeoană.

Şeful Senatului spune că actuala criză a societăţii româneşti aînceput nu odată cu criza mondială, ci odată cu încheierea aderăriila UE, când partidele şi liderii lor ar fi trebuit să propunăpopulaţiei un nou proiect de societate, proiectul dezvoltăriinaţionale. Asta nu s-a întâmplat.

"Dintr-o combinaţie de prostie, naivitate şi rele intenţii,partidele şi liderii s-au auto­convins şi au convins şi populaţiacă dezvoltarea nu trebuie guvernată. Că dezvoltarea vine de lasine, odată cu capitalul străin, cu fondurile europene, cuiniţiativele noilor capitalişti şi cu bunăstarea celor maiînstăriţi dintre români. Nu a venit", arată Geoană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO