Eveniment

Economistii austrieci prevad adancirea deficitului de cont curent

12.07.2005, 20:38 18

Cresterea economica din acest an a Romaniei va incetini, dupa majorarea de 8,3% inregistrata de PIB anul precedent, pana la 5,5%, in timp ce deficitul bugetar va ajunge la 1% din PIB, reiese dintr-un studiu realizat de Institutul pentru Studii Economice Internationale din Viena (WIIW).

Prognozele economistilor austrieci sunt destul de diferite fata de cele convenite recent de autoritatile romane si expertii FMI.

Astfel, principalele tinte macroeconomice pentru acest an vizeaza incadrarea intr-un deficit bugetar de 0,7% din PIB si atingerea unei cresteri economice de 6% fata de anul trecut.

Toate prognozele incep insa sa fie puse sub semnul intrebarii, in conditiile in care instabilitatea politica de la Bucuresti, determinata de organizarea de alegeri anticipate, risca sa slabeasca controlul parametrilor macroeconomici la nivelul guvernului. Ca urmare, si obiectivul BNR privind mentinerea trendului de scadere a inflatiei va fi mai greu de atins decat era prevazut.

Potrivit studiului austriac citat, in primul trimestru al acestui an, economia romaneasca a crescut cu 5,9%, mai putin fata de perioada similara a anului trecut, cand majorarea a fost de 6,2%. In primele cinci luni ale anului, productia industriala a consemnat o crestere de 4,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Consumul ramane un motor important al cresterii economice. Astfel, vanzarile din retail si-au mentinut trendul ascendent si in luna mai, inregistrand o crestere de 19,2% fata de aceeasi perioada din 2004. Cel mai mult s-au majorat vanzarile de alimente, consemnand un plus de aproape 23%.

Expertii WIIW apreciaza ca recolta agricola va fi mai redusa decat anul trecut, in timp ce productia industriala va creste cu 5%, in acest an. Cea mai mare crestere economica ar urma sa fie inregistrara in sectorul constructiilor si cel al comertului.

De asemenea, studiul citat previzioneaza si o adancire a deficitului de cont curent, pana la sfarsitul anului, care va ajunge pana la 8,3% din PIB, fata de 7,75% cat s-au angajat autoritatile de la Bucuresti fata de FMI.

Alti analisti anticipeaza o deteriorare a contului curent pana la 9% din PIB, in conditiile in care dupa numai patru luni din acest an deficitul a ajuns la 1,4 miliarde de euro, marcand o crestere de peste 77% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar PIB ar urma sa creasca anul acesta cu cel mult 6%.

Expertii de la Viena pun adancirea deficitului de cont curent pe seama extinderii rapide a consumului privat, concomitent cu reducerea consumului guvernamental si a exporturilor.

In ceea ce priveste inflatia, documentul citat previzioneaza pentru acest an o rata medie de 9%, nivelul convenit de Executiv cu expertii FMI fiind de 7,5% la sfarsitul anului.

Cresterea cererii pe fondul introducerii cotei unice de impozitare de 16% nu a generat cresterea inflatiei, in mai indicele preturilor de consum aratand o crestere cu 10% fata de anul trecut.

Potrivit WIIW, cresteri de pret vor mai avea loc in lunile iulie si octombrie, ca urmare a majorarii tarifelor la gaze si la energia termica.

Pe de alta parte, aprecierea monedei nationale a avut un efect pozitiv asupra stabilitatii preturilor.

Studiul mentioneaza ca Banca Nationala a Romaniei a prognozat o rata a inflatiei de 7,5% la sfarsitul anului, dar luand in considerare ultimele evolutii, aceasta tinta ar putea fi depasita cu circa un punct procentual.

Pentru anul viitor, institutia din Viena previzioneaza pentru Romania o crestere economica de 5,5%, un deficit bugetar egal cu cel din acest an, de 1%, si un deficit de cont curent in scadere fata de 2005 pana la 7,4% din PIB. WIIW estimeaza pentru 2006, un nivel mediu al ratei inflatiei de 7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO