Eveniment

EFG Finance: Sunt investitori strategici care se pregatesc sa intre la cumparare

23.11.2008, 19:25 41

Dificultatile generate de criza internationala vor forta companiile din pharma, IT, telecomunicatii si chiar din sectorul financiar - in special leasing - sa intre intr-un proces de consolidare, spune Ilinca von Derenthall, directorul general al EFG Eurobank Finance.

Societatile care sunt puternic indatorate sau care trebuie sa se refinanteze in conditiile actuale dificile vor avea de asemenea dificultati si probabil vor fi implicate in consolidari.
Ea admite ca momentan piata de fuziuni si achizitii este aproape inghetata, dar noteaza ca sunt o serie de investitori strategici si chiar fonduri de investitii prezente in regiune care se pregatesc sa faca achizitii.
"Sunt investitori strategici care vor cumpara. Ei au strategia facuta si au si cash. Dar nu au modele de evaluare acum", spune Ilinca von Derenthall, subliniind ca acum achizitiile se pot face si la preturi cu un discount de 40%. Ca bancher de investitii, ea afirma ca isi sfatuieste clientii interesati sa vanda un business sa mai astepte, intrucat preturile sunt "proaste". Piata de fuziuni si achizitii ar urma sa se deblocheze totusi in trei sau patru luni.
Directorul EFG Finance mentioneaza ca sectoarele cele mai afectate de criza sunt cel al dezvoltarilor imobiliare, de constructii, al sectoarelor dependente de export, cum ar fi cea textila, auto si alte segmente auxiliare.
"Cred ca sectorul financiar din Romania este solid si nu prezinta pericolele grave intalnite pe pietele din Occident", a explicat directorul general al EFG Eurobank Finance Romania. Ea considera ca acest sector se va stabiliza in urmatoarele luni, bancile urmand sa reia activitatea de creditare in principal pe termen scurt si mediu, ca urmare a revizuirii profilului de risc si a conditiilor.
"Din punct de vedere al investitiilor, Romania ramane in continuare interesanta pentru investitorii strategici, care vor profita de reasezarea evaluarilor pentru achizitii", a mai spus Derenthall.
Astfel, in opinia sa, speculatorii vor profita de conditiile actuale, iar numarul tranzactiilor va creste concomitent cu reducerea valorii acestora.
Derenthall anticipeaza ca imprejurarile actuale vor duce la o incetinire a cresterii economice, care se va situa in 2009 la nivelul 3%-5%, in functie de performanta agriculturii.
"Deci, va mai fi loc de business si speram ca nu vom ajunge sa-l citam pe Keyns in viziunea lui ca pietele pot ramane irationale mai mult timp decat pot jucatorii ramane solvabili", a mai spus reprezentantul EFG Finance. Compania este detinuta de grupul elen EFG Eurobank, care controleaza pe plan local un grup financiar structurat in jurul Bancpost.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO